Guvernul pregateste reduceri salariale si pentru angajatii din companiile de stat
Ideea unei astfel de taxe a aparut in urma cu un an in cadrul cabinetului Boc 1, cand premierul vorbea despre impozitarea cu 90% a sumelor ce depasesc nivelul de 8.000 de lei. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ieri ca reducerea salariala de 25% nu se va aplica angajatilor din companiile statului, dar ca se ia in calcul o taxa de solidaritate. “S-a discutat despre entitatile care sunt platite din buget. In cazul acestor entitati economice, eventual poate fi vorba despre o taxa de solidaritate, care oricum se va aplica tuturor celor cu venituri peste un anumit nivel”, a declarat ministrul Finatelor.
Videanu: “Sa facem un efort”
“Desi nu am negociat cu FMI despre reducerile de salarii in companiile de stat, eu cred ca ar trebui cu totii sa fim solidari si sa facem cu totii un efort. Probabil ministerul de Finante va gasi o solutie”, a declarat astazi ministrul Economiei, Adriean Videanu. Acesta a mai afirmat ca “orice venit va trebui sa se impoziteze, astfel ca sarcina fiscala sa nu se puna pe 3-4 milioane de oameni”. Si Elena Udrea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, a afirmat astazi ca Executivul discuta ideea “introducerea unei taxe de solidaritate pentru salariile de la stat care depasesc un anumit nivel”.
Salariile angajatilor din companiile de stat nu sunt platite de la bugetul public, insa numeroase astfel de firme au datorii la bugetul de stat si primesc subventii din bani publici. In vederea reducerii acestor subventii, in a doua parte a anului 2009, scrisoarea suplimentara de intentie la acordul incheiat cu FMI prevedea monitorizarea situatiilor financiare a unor companii de stat: CFR Marfa, Metrorex, Compania Nationala a Huilei, Compania Nationala de Cai Ferate, Termoelectrica, Societatea Comerciala Electrificare CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale si Electrocentrale Bucuresti. Videanu a mai declarat astazi ca Termoelectrica va intra in faliment din cauza “datoriilor istorice”.
In martie 2010, Guvernul Boc a luat decizia plafonarii la 4.800 de lei net a salariilor tuturor directorilor de companii ale statului. Potrivit scrisorii suplimentare din 2009, legislatia companiilor de stat ar trebui sa fie modificata pana la jumatate acestui an, pentru ca fondul de salarii din companiile de stat care primesc subventii sa fie stabilit de Guvern. La inceputul acestui an, datoriile acestor companii se ridicau la circa 5 miliarde de lei, atat catre bugetul statului, cat si catre bugetul asigurarilor sociale si cel de sanatate.