Hartuirea sexuala, un fenomen tot mai prezent
Studiul, realizat in Cluj-Napoca, Iasi, Constanta si Bucuresti, arata ca aproape 60% dintre angajati stiu ca exista o lege in Romania care pedepseste hartuirea sexuala, in timp ce aproape 12% cred ca nu exista o asemenea lege. Totodata, 93% dintre respondenti considera ca hartuirea sexuala trebuie pedepsita prin lege.
Romanii nu se inghesuie nici la psiholog, nici la avocat
Persoana care este hartuita la locul de munca devine "evitanta, mai ales in relatia directa cu persoana de care este hartuita", explica psihologul Lena Rusti. Totodata, "poate cauta suportul la colegi sau se poate izola. Din pacate, de multe ori chiar firma este agresorul, si asta face lucrurile greu de rezolvat", mai spune psihologul.
Se pare ca oamenii nu vin direct la un cabinet psihologic pentru a rezolva problema unei hartuiri sexuale. Potrivit psihologului, exista persoane care au consultat avocati pentru asta, vrand sa stie care sunt alternativele, dar nici una nu a dat in judecata firma sau agresorul.
Din sase cazuri, nici unul nu a ajuns in instanta
Desi au existat doar sase cazuri in care s-au depus plangeri de hartuire sexuala la locul de munca, nici unul nu a fost solutionat, a declarat coordonatoarea proiectului, Irina Sorescu.
Se pare ca cele sase persoane sunt femei, cinci dintre ele provin din companii private, iar una dintre ele de la o institutie publica, iar cei vinovati de hartuire sunt directorii sau proprietarii companiilor.
Potrivit coordonatoarei proiectului, in cele sase cazuri a fost vorba de gesturi, atingeri, limbaj nedorit, cu conotatie sexuala, dar si concediere, inrautatirea conditiilor de lucru sau restrangerea accesului la promovare ca urmare a refuzului de a accepta un comportament nedorit, ce tine de viata sexuala.
Angajatorul nu previne fenomenul
Conform studiului, 92% dintre respondenti au obtinut informatii despre hartuire de la televizor, iar circa 40% din presa scrisa.
Cele mai putin active surse de informare sunt departamentele de resurse umane (0,7%), respectiv sindicatele (0%), desi acestea au un rol important in prevenirea hartuirii sexuale in relatiile de munca.
Potrivit lui Lory Androne, HR Talent Manager la Bristish American Tobacco, politica interna a companiei spune ca trebuie evitate sau interzise relatiile personale la locul de munca. Specialistul in resurse umane mai declara ca in cadrul BAT exista un regulament intern care recomanda evitarea sau interzicerea relatiilor personale intre angajati tocmai pentru a preveni hartuirea sexuala, dar nu exista programe speciale pentru informarea sau prevenirea hartuirii sexuale la locul de munca. Si in cadrul companiei Xerox exista astfel de regulamente interne. Potrivit Simonei Simion-Popescum, HR Manager la Xerox, firma "nu tolereaza hartuirea, intimidarea sau discriminarea de orice fel".
Studiul spune ca circa 44% dintre intervievati s-ar adresa unei institutii care se ocupa de solutionarea cazurilor de hartuire sexuala, 40 de procente ar incerca sa discute cu cel care il hartuieste, iar 36% ar da agresorul in judecata.
Numarul celor care ar demisiona pentru a scapa de problema a scazut cu peste noua procente, ajungand la 6,5%, fata de sondajul din luna noiembrie 2006.
Legea pedepseste hartuirea sexuala
Conform Codului Penal, hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrangere in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de calitatea sau de influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amenda. In Codul Muncii, problema hartuirii este abordata indirect, in articolul 6, care recunoaste dreptul fiecarui salariat la respectarea demnitatii si a constiintei sale la locul de munca.
Hartuirea sexuala in legislatia europeana
Potrivit legislatiei europene, hartuirea sexuala este "orice forma de comportament de natura sexuala nedorit, verbal, non-verbal sau fizic, care are loc cu scopul de a viola demnitatea cuiva, indeosebi atunci cand se creeaza si un mediu de lucru intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensiv".
Astfel, Comisia pentru Egalitate de Sanse din Marea Britanie a realizat o cercetare la nivelul Tribunalelor Muncii, in perioda 1998 – 2001, pentru a analiza cazurile de hartuire sexuala.
In trei ani, au existat 54 de procese, dintre acestea, 34 au primit o solutie pozitiva pentru cei care au reclamat, iar 20 dintre ele nu au dat castig de cauza reclamantilor. Din cele 34 de procese castigate, 31 au fost intentate de femei si trei de catre barbati.
Cele 20 de reclamatii nu au fost solutionate pentru ca s-a depasit data limita pana la care putea fi depusa plangerea. In majoritatea cazurilor, hartuirea
s-a petrecut in cazul persoanelor platite prost (vanzatoare, muncitoare in fabrica, personal de birou). In 90% dintre cazuri, victima si-a pierdut slujba sau a demisionat din cauza hartuirii sexuale. Aproape jumatate dintre cei care au fost hartuiti nu au depus o plangere decat dupa ce si-au parasit slujba.
Valoarea despagubilor s-a situat intre 750 si 40.000 lire sterline, majoritatea victimelor primind despagubiri situate intre 2.000 si 5.000 lire sterline.
"Spune Nu! hartuirii sexuale"
Campania, demarata in noiembrie 2006 de CPE, in parteneriat cu Fundatia Concept, care s-a desfasurat la nivel national, a avut drept obiectiv masurarea schimbarilor de perceptie si atitudine ale romanilor fata de aceasta forma de discriminare. 661 de persoane au raspuns unui chestionar despre hartuirea sexuala la locul de munca.