IMM-uri solicită modificarea legislaţiei privind plata TVA-ului
Plata TVA la încasarea facturii este aplcată, în general pentru întrepreinderi mici şi mijlocii, în mai multe state membre ale Uniunii Europene, precum Austria, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia sau Estonia.
CNIPMMR solicită modificarea modului de plată al TVA deoarece, plata acestei taxe la data emiterii facturii generează costuri suplimentare semnificative pentru întrepriderii, complică gestiunea financiară a acesteia, precum şi a fluxului de lichidităţi, cea ce duce la reducerea oportunităţilor de investiţii. Totodată, modelul actual de achitare a taxei afectează grav rentabilitatea şi viabilitatea afacerilor şi poate determina falimentarea unor anumite firme, afirmă preşedintele Consiliului, Ovidiu Nicolescu.
Pentru a avea un impact bugetar cât mai redus, CNIPMMR propune două modalităţi de aplicare a măsurii privind plata TVA la încasarea facturi, fiecare din aceste proiecte urmând să fie aplicat în 3 paşi.
Prima iniţiativă prevede ca începând cu trimestrul al doilea din 2012 să aibă loc reglementarea dreptului de a colecta TVA-ul la încasarea facturilor pentru operaţiunile efectuate de microintreprinderi şi în contractele de achiziţie publică. În primele şase luni din 2013 ar trebui să fie reglementat dreptul de a colecta TVA-ul la încasarea facturilor în cazul întreprinderilor mici, iar în partea a doua a lui 2013 ar urma să fie reglementat dreptul de a colecta TVA-ul la încasarea facturilor în cazul întreprinderilor mijlocii.
Ce-a de-a doua variantă se axează pe valoarea cifrei de afaceri a companiilor respective. În trimestrul al doilea al acestui an ar trebui să aibă loc reglementarea dreptului de a colecta TVA-ul la încasarea facturilor pentru companiile cu o cifra de afaceri de până la 100.000 euro, în primul semestru din 2013 pentru cele cu afaceri de până la 200.000 de euro, iar în ultimele şase luni ale anului viitor, pentru firmele cu o cifră de afaceri de până la 500.000 euro.
Ovidiu Nicolescu suţine că aceste măsuri ar duce la reducerea unui factor major de falimentare si decapitalizare a firmelor, creşterea capacităţii de redresare a IMM-urilor, stimularea creşterii economice, menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă. Totodată, trecerea la plata TVA la încasarea facturii va face ca firma să fie motivată să îşi plătească facturile, va creşte viteza de circulaţie a banilor în economie, iar încasările la bugetul de stat vor creşte, a conchis preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România.