IMM-urile vor crea 600.000 de locuri de muncă în 2015
Dintre țările europene, România ocupă locul 17 din UE28 în ceea ce privește valoarea adăugată totală și este pe ultimul loc la densitatea de IMM-uri active din Comunitatea Europeană, potrivit unui studiu realizat de Fundația Post-Privatizare,.
În peisajul european, rolul IMM-urilor din România este unul minor, dacă avem în vedere ultimul loc în UE28 la densitatea de IMM-uri active și locul 17 în ceea ce privește contribuția la valoarea adăugată creată de IMM-uri. Totuși, IMM-urile din România se remarcă printr-o pondere bună a numărului de angajați care le plasează pe locul 8 din UE28.
Citeşte şi: Valorile de care trebuie să ții cont pentru a fi un șef corect
„Fundația Post-Privatizare continuă să promoveze mediul antreprenorial românesc, iar studiul de față reprezintă o confruntare necesară cu cifrele care îl caracterizează. Vedem o instabilitate a mediului de afaceri și o disparitate între regiuni care au efecte adverse asupra întregului. Educația antreprenorială prin programe publice și private joacă un rol esențial în stimularea inițiativei antreprenoriale și în mitigarea șanselor de eșec a afacerilor, mai ales în condițiile în care numărul de noi înmatriculări rămâne redus în urma crizei”, a spus Péter Barta, CEO Fundația Post-Privatizare.
Pentru 2015 se prefigurează o consolidare a rezultatelor pozitive din ultimii ani, la nivelul IMMurilor din Uniunea Europeană, în special prin creșterea valorii adăugate cu 3,4% în 2015 și un spor de peste 600.000 al numărului de locuri de muncă.
După o perioadă îndelungată de instabilitate și pierderi de performanță se estimează reluarea creșterii consecutive în 2014 și în 2015 pentru IMM-urile din România. Indicatorii caracteristici pot avea ritmuri mai înalte decât media europeană, cu 7,8% pentru valoarea adăugată și 2,8% în ceea privește numărul locurilor de muncă din IMM.