În următorii patru ani toate firmele mari din România vor intra în Cloud
Rezultatele studiului au fost dezbătute de către Felix Enescu – membru CIO Council, Aurelian Sin – IS Director Europa de Sud Est Danone (zona privata), Daniel Gruia – Director general adjunct, Direcţia Generală Tehnologia Informației (zona publica), Yugo Neumorni – Președinte CIO Council, Călin Rangu – Director Executiv CIO Council și Gabriela Matei – Cloud Director Microsoft România.
Călin Rangu – Director Executiv Cio Council – a subliniat importanța cloud-ului în sistemul public și pașii care se fac în direcția adoptării unui sistem IT mai eficient.
Studiul arată că în 2013 ne apropiem de stadiul industrializării și în IT: este mai eficient pentru aproape toate companiile să folosească infrastructură IT livrată de un furnizor specializat prin intermediul rețelei. Față de anul trecut se înregistrează o creștere doar în segmentul companiilor ce utilizează cloud public, fie exclusiv, fie împreună cu cloud privat. Procentul celor care utilizează doar cloud privat s-a menținut constant, iar tendința este de ușoară scădere.
„Rata de adoptare a Cloud-ului într-un grup de companii într-o țară este un indicator extraordinar. Odată cu creșterea ratei de adopție, din ce în ce mai multe servicii se mută în această zona industrială. Ceea ce înseamnă un impact asupra modului în care se angajează oameni, ce cunoștințe sunt necesare, și asupra tipului de lucruri care se fac într-o țară în zona de IT. Are impact asupra modului în care companiile îl folosesc, asupra timpului în care pot lasa produse pe piață, asupra flexibilității cu care răspund la provocările pieței”, afirmă Felix Enescu – membru CIO Council și unul din realizatorii studiului.
Cele mai importante avantaje pe care Cloud-ul le aduce în business sunt scalabilitatea, timpul de implementare și reducerea costurilor, răspunzând astfel presiunilor din business legate de limitările de buget și de timp. Serviciile pe care companiile sunt cele mai dispuse să le mute în cloud sunt serviciul de e-mail, CRM și ERP.
Potrivit aceluiași studiu, cele mai mari amenințări pe care companiile le văd în utilizarea Cloud-ului includ securitatea, disponibilitatea datelor și serviciilor, precum și reglementările legislative.
Marele semn de întrebare legat de adoptarea cloud computing în zona companiilor mari şi foarte mari este cel legat de sectorul administraţiei publice, unde tendinţele, cel puţin pe termen scurt (1-2 ani) sunt neclare. Câteva din motivele acestei neclarităţi au fost prezentate de Daniel Gruia, Director general adjunct, Direcţia Generală Tehnologia Informației, ANAF: lipsa unei predictibilități a bugetului în cadrul structurilor administrației publice, lipsa de resurse umane şi de know-how.
Dincolo de toate astea, tendinţa de scădere cu circa 10% pe an a ratei de neadoptare cloud computing arată în mod clar faptul că este de aşteptat ca până în anul 2017 toate companiile mari şi foarte mari din România (cel puţin cele din sectorul privat) să utilizeze sub o formă sau alta cloud computing ca formă principală de folosire a instrumentelor IT.
Din punct de vedere al notorietății furnizorilor de cloud în România, Microsoft este brandul cel mai des menționat de participanții la studiu, urmat de Amazon, Google, VMWare, IBM, Cisco, HP, Oracle și Apple. Această ierarhie este explicată de investițiile mari pe care Microsoft le-a făcut în această direcție, dezvoltarea rețelei de parteneri și competențe. Gabriela Matei, Cloud Director Microsoft România explică: „Strategia Microsoft este unică în piață, printr-o abordare hibridă a IT-ului și implicit a soluțiilor bazate pe Cloud. Oferim clienților noștri tehnologii și capabilități pentru adoptarea serviciilor de Cloud în funcție de specificul business-ului și studiul confirmă că această strategie este corectă pentru întreprinderile mari și foarte mari din România.”
La finalul conferinței, Yugo Neumorni a anunțat etapa în tehnologie ce urmează cloud computing-ului: este vorba de Internet of Everything (IoE), noțiune introdusă de CISCO, care denumește o unificare generală a proceselor, datelor, interacțiunilor, cu scopul de a transforma conexiunea la internet într-o experiență mai relevantă, generatoare de oportunități individuale și de business.
„Cloud Adoption. Strategiile de IT se redefinesc în business” este un studiu independent realizat CIO Council și a presupus participarea a 107 companii din România. 48% dintre participanți au cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro și 58% au un buget de IT de peste un milion de euro. Studiul va putea fi achiziționat începând cu 15 iulie 2013 de la CIO Council Romania.