International Coach Academy deschide în România filiala sa pentru Balcani
„Marele beneficiu și totodată cel mai important motiv de bucurie pentru mine, aducând școala în România, este că un coach determinat să se dezvolte poate obține acreditarea chiar și în mai puțin de un an”, spune Șerban Chinole, trainer și supervizor la ICA.
Coachingul este în prezent unul dintre serviciile cel mai des apelate de organizații pentru dezvoltarea internă a echipelor și managerilor, fie că e vorba de creșterea performanțelor angajaților, aplanarea conflictelor, dezvoltarea de echipe noi sau integrarea armonioasă a strategiilor de business. Pe piața locală, estimată la circa 2 mil. euro în 2012, în creștere față de anul precedent, activează aproximativ 1.000 de coachi, din care sub 10% sunt acreditați. Din totalul pieței, aproape jumătate sunt servicii livrate de coachi independenți, iar restul sunt oferite de companiile de training ca programe complementare la oferta lor clasică.
Odată cu intrarea ICA pe piață, profesioniștii interesați de o acreditare în coaching vor putea să se înscrie la un program nefragmentat, fără a fi nevoie să completeze mai multe cursuri separate pentru a întruni cerințele necesare acreditării la Federația Internațională de Coaching (ICF). Cele trei trepte de acreditare la nivel internațional sunt Accredited Certified Coach (ACC), Professional Certified Coach (PCC) și Master Certified Coach (MCC).
Filiala din Balcani a ICA va începe cursurile în data de 22 februarie 2013, iar programul întreg include 126 de ore, din care 60 se vor desfășura de-a lungul a cinci module, la București, iar restul online, în comunitatea globală. La finalul programului, absolvenții devin coachi certificați și pot accesa o acreditare internațională din partea ICF, adesea o condiție principală pentru ca un coach să poată colabora cu organizații.
„Cred că putem spune că avem în sfârșit pe piață un program complet de acreditare, un loc unde cei interesați de coaching sunt bineveniți să înțeleagă și să exerseze din plin această meserie, fiind puternic conectați cu domeniul, cu piața locală și internațională, pentru că este vorba de o școală cu resurse globale”, declară Raluca Chinole, director de programe la ICA.
Programul școlii este gândit în așa fel încât să ofere studenților toate uneltele necesare și susținerea de care au nevoie pentru a înțelege cum funcționează coachingul (livrare de cunoștinte, supervizare, mentoring, grupuri de lucru pe nișe) și cum să-l practice. De asemenea, participanții vor primi și abilități de promovare pentru a începe să ofere servicii de coaching în companiile în care lucrează sau ca profesioniști independenți. În momentul de față, coaching-ul este practicat pe de o parte în organizații (prin coachi interni sau externi), iar pe de alta la nivel individual.