Între discriminare, abuz și exploatare. Accesul imigranților la Drepturi Civile
În contextul crizei actuale a refugiaților și imigranților, studiul care se lansează astăzi devine un instrument care poate oferi soluții la problemele structurale descoperite.
Pornind de la obiectivul de a analiza fenomenul discriminării imigranților în România, cercetarea a identificat mai multe forme de discriminare dar și cazuri de abuz și exploatare a imigranților pe piața muncii din România. Principala barieră în calea integrării imigranților, conform rezultatelor cercetării, este dificultatea accesului la informații.
Cercetarea a analizat accesul imigranților la educație, locuințe, sănătate, muncă, bunuri și servicii. În fiecare dintre aceste domenii au fost evidențiate piedici în calea integrării, de la cele de tip instituțional la comunicare și relaționări personale, în special în cazul în care străinii prezentau trăsături fizice care îi distingeau de români.
Imigranții care vin în scop de muncă sunt printre cei mai vulnerabili, fiindcă demisia de la un angajator și imposibilitatea de a găsi un nou loc de muncă în 60 de zile atrage expulzarea din țară.
Educația este un alt domeniu important în determinarea opțiunilor viitoare ale străinilor. În sistemul de învățământ universitar, studenții din afara Comunității Europene se confruntă cu diverse forme de discriminare instituțională – de la cerința de a plăti taxe suplimentare, la lipsa unor facilități (ex. transport gratuit). După absolvire, străinii se pot confrunta cu noi piedici, dintre care cea mai importantă este imposibilitatea de a-și practica meseria, cum este, de exemplu, cazul medicinei.
Raportul de cercetare poate fi consultat integral aici.
Cercetarea face parte din proiectul "Discriminarea Imigranților în Domeniul Drepturilor Civile – DIM", proiect ce își propune să promoveze drepturile omului și să combată efectele discriminării și ale intoleranței față de imigranți.
În continuarea cercetării, echipa de proiect va realiza, pe baza nevoilor semnalate de imigranți, o serie de acțiuni de advocacy. De asemenea, vor fi elaborate pachete de training pe tema discriminării, abuzului, exploatării și drepturilor imigranților, atât pentru angajații autorităților publice din România, cât și pentru imigranți. Miza este aceea de a contribui la combaterea discriminării și a intoleranței față de imigranți.
Proiectul „Discriminarea Imigranților în Domeniul Drepturilor Civile – DIM” a fost inițiat de ARPS, în parteneriat cu SAR și CNCD, și este finanțat din granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul fondului ONG în România.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.