Întreprinderile sociale, aduse în lumina reflectoarelor la prima ediţie a Zilei Întreprinderilor Sociale
În căutarea savorii pe care o aveau legumele în copilărie? O grădină ce produce legume bio, cultivate de către persoane cu dizabilităţi, este chiar întreprinderea socială BioHrana dezvoltată cu sprijinul NESsT de către Asociaţia Prietenia din Pantelimon. De asemenea, cu toţii suntem conştienţi că aruncăm în mediul înconjurător cantităţi considerabile de produse de unică folosinţă din material plastic. Ca soluţie de afaceri la această problemă de mediu, organizaţia RODA (Croaţia) vinde scutece textile cu imprimeuri simpatice, iar în Atelierul de Pânză (România) se croiesc sacoşe chic de pânză care scutesc mediul de mii de sacoşe de plastic. Întreprinderile sociale sunt, întocmai cum le spune numele, afaceri propriu-zise, viabile, stabile, dar create de la bun început cu scopul de a rezolva prin însăşi funcţionarea lor probleme sociale grave dintre cele mai diverse, de la lipsa locurilor de muncă la probleme de mediu sau de incluziune a persoanelor cu dizabilităţi în societate şi în piaţa muncii.
Pentru a-i pune, aşadar, în lumina reflectoarelor, pe inimoşii cu spirit antreprenorial, Fundaţia NESsT a organizat prima ediţie din România a Zilei Întreprinderilor Sociale, după ediţiile organizate în vara acestui an în Croaţia şi în Ungaria. Din agenda evenimentului au făcut parte prezentări şi panel-uri pe subiecte concrete şi de prim interes în domeniu, ca rolul fondurilor europene în dezvoltarea întreprinderilor sociale, dar şi discuţii despre surse alternative de finanţare, precum investiţiile sociale şi finanţarea prin împrumuturi. Programul a cuprins şi un Târg al Întreprinderilor Sociale, unde au expus peste 30 de întreprinderi sociale din Europa Centrală şi de Est.
În cadrul evenimentului a avut loc şi festivitatea de premiere a organizaţiilor câştigătoare în Competiţia Întreprinderilor Sociale 2011-2012 organizată de NESsT România. Cei şase câştigători sunt: Agapis (Zalău), Village Life (Bucureşti), Mai Bine (Iaşi), Ruhama (Oradea), Gaspar, Baltasar & Melchior (Piscu, Ilfov) şi Împreună pentru Ei (Baia Mare). Cele şase organizaţii au fost premiate pentru calitatea excepţională a planului de afaceri dezvoltat cu sprijinul Fundaţiei NESsT România.