Investitorii şi-au pierdut încrederea în rapoartele companiilor
Aproape două treimi din cei 300 de investitori implicaţi în studiul „Ce vor investitorii : direcţii pentru raportarea corporativă” au declarat ACCA că managerii au prea multă autoritate asupra cifrelor financiare pe care le raportează, iar o importantă majoritate a investitorilor intervievați susţine că acordă o mai mare credibilitate informaţiilor generate în afara unei companii, cum ar fi ştirile şi social media decât rapoartelor corporative tradiţionale. În mod îngrijorător, 45% au considerat că raportul anual este inutil.
În ce privește părerile celor care stabilesc politicile de raportare a existat o discordanță clară privind raportarea trimestrială. Aceasta a fost considerată utilă de către 75% dintre ei pentru propriile lor decizii de investire, dar, în același timp, 65% au considerat că raportarea trimestrială generează decizii pe termen scurt pe piaţă şi distrage managementul. Aproape jumătate ar dori eliminarea raportării trimestriale obligatorii.
Principalele concluzii au inclus:
- După criza financiară, 69% dintre investitori au devenit mai sceptici în privinţa informaţiilor oferite de companii
- 63% acordă o mai mare încredere informaţiilor generate în afara companiei
- 63% consideră că managementul are prea multă autoritate asupra cifrelor raportate
- 63% consideră că volumul de informații oferit de companii a încurajat "hiper-investițiile”
- 46% consideră că raportarea trimestrială obligatorie ar trebui abandonată
- 93% şi-au exprimat susţinerea pentru conceptul de raportare integrată
Studiul a relevat şi o susţinere importantă a rolului certificării externe, care a fost percepută drept principalul factor de redresare a încrederii în cifrele raportate de companii. Numai în domenii precum prevenția riscurilor privind profitul şi riscuri şi oportunităţi emergente, viteza informării a fost considerată de către investitori mai importantă decât certificarea ei, iar 41% dintre respondenţi au dorit extinderea auditului şi la raportările trimestriale.
Respondenţii la studiul ACCA reprezintă o gamă largă de instituții, dintre care 150 au în administrare active cu o valoare mai mare de 500 milioane USD, inclusiv fonduri de pensii, companii de asigurare, bănci private, afaceri de familie şi alte firme de management de active, precum şi consilieri de investiţii sau analişti şi trezorieri ai unor companii.