Îți pare rău? Say it like you mean it!
Situațiile sociale sunt cele în care ne cerem scuze cel mai des. Atunci când cineva lovește din greșeală un alt călător în autobuz pentru că șoferul a pus o frână bruscă, îi cere scuze, iar cel lovit dă din cap în semn că este conștient că nu a fost ceva personal și că astfel de lucruri fac parte din „farmecul” transportului în comun. Într-un astfel de scenariu social, nu ne este greu să cerem scuze. Ele sunt, mai degrabă, un obicei ce ține de o serie de convenții sociale la care am aderat cu bună știință sau pe care le-am preluat pur și simplu.
Citește și Cele mai bizare scuze inventate de angajaţi pentru a lipsi de la job
Când greșelile vin însă din mitocănie, indiferență sau incompetență, lucrurile stau cu totul altfel. În acest caz, cel care greșește trebuie să ceară scuze persoanei pe care a deranjat-o. Și asta mai ales dacă, de exemplu, vorbim despre un client, în fața căruia nu ne reprezentăm pe noi personal, ci reprezentăm compania pentru care lucrăm. Așa cum știm cu toții, în momentul în care acceptăm să facem parte dintr-o companie, suntem obligați moral să-i apărăm și reputația.
Scuzele, la fel ca mulțumirile, sunt apreciate cel mai mult atunci când sunt făcute din suflet și într-un mod cât mai personal. Dacă vrei să îți ceri scuze, nu căuta modele pe internet, ci folosește-ți propriile cuvinte. Sunt mai valoroase decât orice formulă copiată. E bine ca scuzele din mediul profesional să fie mai formale, dar asta nu înseamnă că nu trebuie personalizate și adaptate fiecărui caz în parte.
În cazul în care vrei să scrii un mesaj în care să ceri scuze pentru ceva ce ai făcut, iată cum trebuie să procedezi:
1. Conștientizează ce ai făcut
Înainte de toate, pune-te în locul omului față de care ai greșit. Apoi clarifică faptul că înțelegi ce anume l-a deranjat și de ce. Nu încerca să-ți minimizezi greșeala. Concret: recunoaște ce ai făcut și asumă-ți, potrivit unui text publicat pe LinkedIn.
2. Fii sincer
Următorul pas este să spui că îți pare rău în cel mai simplu mod cu putință – „Îmi pare rău”. Nu-ți condiționa scuzele și nu încerca să vii cu pretexte. Dovedește că îți pare rău cu adevărat și că regreți ceea ce s-a întâmplat.
3. Explică de ce
După ce te asiguri că ți-ai prezentat scuzele într-un mod cât mai sincer cu putință, trebuie să vii și cu o explicație prin care să clarifici situația. Încă o dată, nu căuta motive și pretexte pentru comportamentul tău și nu încerca să găsești un țap ispășitor. Explică-i persoanei respective ce anume vei face în așa fel încât să nu se mai întâmple.
4. Îndulcește situația
Dacă este adecvat, îndulcește puțin situația. Fie că trebuie să înlocuiești un produs, să oferi un produs similar sau să faci o reducere, persoana căreia i-ai greșit va aprecia gestul tău.
5. „Te rog să-mi accepți scuzele”
În concluzie, roagă-ți destinatarul mesajului să accepte scuzele și, dacă este potrivit, mulțumește-i pentru feedbackul sincer pe care ți l-a dat și care îți permite să-ți îmbunătățești comportamentul – și nu numai.
Atunci când îi ceri scuze cuiva, ar mai trebui să ții cont și de umătoarele sfaturi:
– Nu te îndepărta de motivul pentru care ceri scuze. Nu aduce în discuție și alte subiecte.
– Nu-ți amâna scuzele, mai ales în cazul în care această amânare înseamnă o piatră de moară în relația pe care o ai cu persoana respectivă sau pentru reputația ta. Evită să ceri scuze dacă, de fapt, nu faci asta. Politicienii sunt maeștri la acest capitol: „Îmi pare rău că cei din cabinetul meu nu au transmis datele imediat, dar eu, personal, nu am nimic de-a face cu asta”. Acestea nu sunt scuze!
– Atunci când spui că îți pare rău, nu înseamnă nepărat că ești pasibil de ceva. Când faci un astfel de gest, trebuie să te gândești serios cum anume pui problema și ce înseamnă asta pentru compania ta. Dacă este necesar, consultă un avocat.
Citește și Gafa unui lider impune ca el să-şi ceară scuze personal
Contrar a ceea ce pot crede mulți, a-i cere scuze unei persoane căreia i-ai greșit nu reprezintă un semn de slăbiciune. Cei care au această impresie mai cred și că lucrurile se pot rezolva de la sine dacă pur și simplu le îngroapă sub preș, în speranța că „nu-i află nimeni”.
De fapt, scuzele demonstrează cât de puternică este o persoană, pentru că reprezintă un act de sinceritate și de curaj. Prin scuze, le redăm stima de sine celor pe care i-am rănit și demonstrează în final tăria de caracter pe care o avem și, cel mai important, că suntem, în fond, niște oameni buni.