Jumatate din absolventii de studii superioare se tem pentru siguranta locul de munca
Locurile de munca cele mai nesigure sunt intalnite in randul absolventilor de stiinte exacte si umaniste. Jumatate dintre acestia isi manifesta dorinta de a-si schimba locul de munca in urmatorul an, fiind printre cei mai mobili dintre grupul tinta, se arata in in studiul "Absolventii recenti de invatamant superior si integrarea lor pe piata muncii", realizat de Unitatea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor.
Conform recrutorilor, principalul motiv pentru care absolventii isi schimba locul de munca in primii cinci ani dupa absolvire este gasirea altuia mai bine platit. Astfel, aproape 90% dintre recrutori afirma ca principalul motiv de schimbare a jobului in primii cinci ani este legat de salariu, pe locul secund fiind dorinta de a lucra intr-un domeniu anume.
Conform propriilor declaratii, 30% dintre proaspetii absolventi au schimbat cam un loc de munca pe an, 7% schimba doua, iar 20 % schimba un loc de munca la doi ani. Declaratiile recrutorilor sustin ideea unei mobilitati crescute, pe piata muncii, in primii ani de dupa absolvire. 40% dintre recrutori declara ca un absolvent schimba in medie trei locuri de munca in primii cinci ani, iar 21% declara ca absolventii schimba cinci astfel de locuri de munca in primii ani de activitate, conform studiului.
Sondajele indica faptul ca a lucra in specializarea absolvita are efect pozitiv asupra satisfactiei la locul de munca.