Lista scurtă cu marile greşeli ale noilor manangeri
1. Fac aceleaşi lucruri ca înainte de promovare
Până ai fost numit manager, erai încurajat să îţi îmbunătăţeşti expertiza tehnică, aptitudinile, deci ai putea fi tentat să continui să fac acest lucru. Ca să te simţi util, vei simţi nevoia să afişezi rezultate şi cifre tangibile. Or, managementul nu se vede şi nici nu se măsoară zilnic. Ca să te simţi în siguranţă, vei continua să faci ceea ce făceai înainte de a primi o funcţie, fiind manager aşa, câte puţin, pe ici pe colo. Scutură-te repde, jobul de manager este unul cu normă întreagă.
2. Îşi imaginează că au putere
O promovare este adesea asociată cu ideea de libertate li autonomie. Noii manageri au tendinţa să creadă că au ajuns în vârf şi plutesc deasupra tuturor. Cheia reuşitei unui manger este puterea pe care o dă echipei sale şi capacitatea sa de a-i respecta şi asculta pe ceilalţi.
3. Cred că e uşor să comunice
Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac managerii abia numiţi în funcţie este să creadă că a comunica mult înseamnă să comunice bine. Nici dacă scrii multe mail-uri, nici dacă dacă multe tefoane, nu înseamnă că eşti un bun comunicator. Întreabă-te mai întâi care este mesajul pe care vrei să îl transmiţi, pe canal vrei să transmiţi mesajul şi cum va fi acesta perceput.
4. Îşi impun ideile
Dacă ai fost promovat, sigur eşti cel mai bun şi ai cele mai bune idei. Tentaţia să vrei să le împărtăşeşti tuturor este foarte mare. Doar că inteligenţa managerului este colectivă. Trebuie să dai tonul, să fixezi obiective şi să îţi ajuţi echipa să instituie soluţii mai bune, ca să reuşească. Un manager trebuie să aibă competenţa necesară pentru a-şi ajuta echipa, propune, nu impune.
5. Muncesc singuri
Am lăsat la urmă poate cea mai mare şi mai frecventă greşeală a noilor manageri, aceea de a se închide în birou şi de a face rapoarte cât e ziua de lungă, sperând că cifrele sunt bune la sfârşitul zilei. Desigur, un manager trebuie să analizeze situaţia, dar şi să o împărtăşească şi să o valideze cu echipa. Să fii manager nu înseamnă, în niciun caz, să ai un job solitar.