Lumea IT-ului se schimbă. Aflați ce specialiști își vor pierde locul de muncă în următorii ani
Moderat excepțional de către Yugo Neumorni, președintele CIO Council România, evenimentul exclusivist a conținut prezentări, dezbateri, studii, analize care au stârnit interesul auditoriului pe parcursul întregii zile. În plus, în cadrul conferinței s-au găsit numeroase rezolvări la situații care păreau a fi fără nicio ieșire. Aproape 250 de manageri din IT au arătat un real interes față de temele abordate în cadrul conferinței, printre cele mai dezbătute amintesc dorința CIO-ului de a ajunge CEO sau de a face parte din boardul organizației, efectele pe care le va avea în următorii ani Cloud Computingul asupra departamentelor de IT și cât de adevărat este că acestea din urmă vor dispărea în doar câțiva ani din componența unei companii, ceea ce, dacă este adevărat, va duce la pierderea a numersoase locuri de muncă.
Conflictul etern dintre CFO și CIO, dar și dorința CIO-ului de a ajunge antreprenori sunt doar două dintre temele care au născut discuții aprinse printre inviați. Aceste teme au fost dezbătute pe larg de ex-CFO al Coca-Cola – Mircea Țiplea, dar și de actualul CFO al Raiffeisen Bank – Bogdan Popa. Un alt panel care a captat întreaga audiență a fost cel în care s-a vorbit despre relația dintre CEO și CIO. Dan Berteanu a fost cel care, ca deobicei, a reușit să nască dispute aprinse pe această temă, dar opinii la fel de pertinente și pline de savoare pe acest subiect au avut și Marius Văcăroiu – CEO, Policolor-Orgachim, Bogdan Băndilă – director general adjunct în cadrul Distrigaz Sud Retele, Constantin Mareş – COO, Millenium Bank şi Dan Berteanu – partener Achieve Global.
Unul din subiectele cu greutate din cadrul acestei conferințe a fost și cel abordat de Călin Rangu, CEO al CIO Council: despre importanța unui consiliu guvernamental de tip CIO Council. Acesta a subliniat faptul că în țările mai dezvoltate economic, precum SUA sau Germania, chiar există o astfel de entitate guvernamentală.’’Într-o astfel de organizaţie, care în SUA se numește chiar CIO Council, sunt grupați factorii cheie din lumea IT, furnizori de IT, companii, asociații de profil etc., pentru definirea unei strategii comune de dezvoltare a IT-ului.’’
Panelul de Cloud a fost moderat de către Lucian Mândruță care nu și-a menajat absolut deloc colegii de panel și scânteile productive nu au întârziat să apară. Astfel, Marcel Chiriac, Group CIO Rompetrol, Gabriel Leca, Senior consultant HP, Bogdan Constantinescu – Service Director Microsoft, Bogdan Balaci, CEO Ymens, şi Aurelian Sin, CIO Danone, au dat naștere unui șir de întrebări interminabil discutând despre Cloud Computing și despre marea posibilitate ca din cauza acestei noi perspective de business departamentele IT să dispară cu desăvârșire dintr-o companie, iar din cauza acestei schimbări – așa cum bine spunea Yugo Nemumorni la începutul evenimentului, o mare parte dintre IT-iști vor rămâne fără locul de muncă și unica soluție pentru ei va fi să se reprofileze.
Seara s-a încheiat cu o degustare de vinuri de la renumita Cramă Oprișor, față de care întreaga audiență s-a arătat fascinată. Un vin bogat, intens, savuros, cu o aromă desăvârșită, care a dat inspirație tuturor oaspeților acestei conferințe.
Sprijinul unor mari companii a făcut ca acest eveniment să existe. Mulțumiri speciale: Microsoft şi HP (supporting partners), S&T România (networking partner) şi al sponsorilor Ymens, Dell România, Kaspersky Lab, Vlamir şi Cramele Oprişor.
Ce IT-iști vor rămâne fără joburi
La finalul evenimentului, Yugo Neumorni a acordat un interviu în exclusivitate redactorilor revistei CARIERE. CIO-ul ne-a împărtășit motivul organizării unui astfel de eveniment, dar ne-a vorbit și despre cât de mare este în realitate amenințarea cloud-ului pentru departamentele IT, dar și care sunt IT-iștii care ar trebui să se reprofileze pentru că în următorii ani vor rămâne fără locuri de muncă.
De unde până ideea organizării acestui eveniment? Avea lumea IT-ului nevoie de o conferință care să li se adreseze în mod direct?
Acest eveniment a pornit de la dorința noastră de a oferi o parte din expertiza membrilor asociației CIO Council și din dorința de a oferi comunității IT un alt tip de eveniment decât cele întâlnite în România. Am dorit un eveniment de clasă care să aducă în atenție CIO-ul și preocupările reale ale directorilor de IT și ale departamentelor IT și care să nu fie marcata de mesajele vendorilor. Am dorit ca profesioniștii de IT să intre în dialog direct și sincer cu executivi de top în chestiuni tranșante și să discute între ei relaxați în pauze lungi special dedicate networking-ului.
Spuneați la începutul acestui eveniment că ne aflăm în plin război cibernetic. Ar trebui să ne speriem? În acest război, IT-iștii sunt prietenii sau dușmanii noștri?
Chestiunea este complexă și trebuie să elaborăm un eveniment special pe această temă. Nu trebuie să ne speriem, dar trebuie să fim precauți și să urmăm sfaturile elementare pe care IT-iștii ni le oferă ca să ne protejăm și pe care utlizatorul obișnuit nu le urmează. În ziua de astăzi se elaborează arme cibernetice în laboratoare special susținute de către actori statali și care de cele mai multe ori sunt îndreptate către ținte precise economice sau către alți actori statali. Înainte numeam aceste sisteme cibernetice viruși. Acum ele sunt niște adevărate arme cibernetice și se lansează pe stickuri sau prin linkurile otrăvite de pe rețelele sociale prin metode de social engineering. În mod cert IT-iștii sunt singurii noștrii prieteni și aliați în acest conflict prin protecțiile și sportul pe care ni-l oferă.
Cloudul este o amenințare serioasă pentru lumea IT-iștilor?
Departe de a fi o “amenințare”, Cloud-ul reprezintă o evoluție și o intrare într-o nouă etapă tehnologică. Ca orice evoluție ea aduce schimbare și transformare ceea ce se traduce în mod evident printr-o răsturnare de situație și o ieșire din zona de confort pentru lumea IT. Pentru cine nu este pregătit să facă față schimbării atunci da, cloudul poate fi privit ca pe o amenințare. Pentru majoritatea companiilor cloud-ul este un beneficiu și o soluție tehnologică care le permite dezvoltarea sau supraviețuirea în perioade turbulente de criză. Așa cum comunitatea de business s-a reinventat după intrarea în criză este momentul ca și IT-ul să intre într-o nouă etapă de evoluție, o etapă care se poată însemna apariția unor joburi noi, dar și dispariția altora. Așa cum ați observant și în conferință, acest tip de evoluție a mai avut loc odată cu dispariția operatorilor din Departamentele IT sau odată cu migrarea programatorilor către companiile de software.
Care sunt IT-iștii care ar trebui să se gândească serios la o reprofilare?
Reprofilarea nu înseamnă că de mâine mă las de administrare de servere și mă apuc de făcut marketing. Reprofilare poate să însemne ca de la administrator de system de mail inhouse devin administrator de mail in cloud. Așa cum spuneam, au apărut deja o parte de joburi dedicate cloud-ului care nu existau acum câțiva ani precum și o mare parte dintre IT-iști vor migra din companii către furnizorii de cloud sau vor ocupa funcții aferente administrării cloud-ului. Totuși, cum nu toți vor avea loc în companiile furnizoare de cloud, specialiștii arată tot mai mult către zona de “low-level jobs” din categoria sysadminilor sau electricienilor care administrează sala serverelor ca fiind cei mai afectați.
Această situație nu este oare cumva și pozitivă? Când spun acest lucru mă refer și la faptul că vor rămâne cei mai buni dintre specialiști.
În orice schimbare există o componentă pozitivă. Dealtfel implementarea cloud-ului este în esență o componentă pozitivă pentru că asigură rezolvarea unor probleme tehnologice sau reducerea costurilor. Mesajul pe care l-am transmis noi către IT-iști este să urmărească trendurile, să le înțeleagă și să fie pregătiți de schimbare. Sub nicio formă nu trebuie să se înțeleagă “de mâine vă veți pierde joburile!”. Mesajul corect este: “lumea se schimbă, IT-ul se transformă, trendurile scot IT-ul din organizație și mută o parte din joburi către furnizor. Fii atent și fii pregătit de schimbare.”.
Care sunt trendurile în IT? Încotro se îndreaptă piața?
BYOD, Social media, cloud, virtualizare. IT-ul se îndreaptă către externalizare și commoditizare și integrare totală.
Iată că nici nu s-a încheiat bine conferința și deja s-au primit-numeroase feedbackuri pozitive, oamenii spun că evenimentul a fost un succes, nu puțini catalogându-l ca fiind cel mai bun eveniment de IT al anului. Ce credeți că ați făcut diferit și a contribuit la reușită?
Evenimentul a avut succes pentru că am fost sinceri și am vorbit cu cărțile pe masă, pentru că am discutat problemele de tehnologie din perspective profesionistului de IT și nu al vânzătorului, pentru că CIO Council reprezintă un organism independent, altruist și deschis comunității IT. Noi nu vindem nimic, ci doar oferim comunității din experiența noastră.
Pentru mai multe fotografii de la marele eveniment, click aici.