Mai putin de 10% dintre salariatii romani au un program flexibil de munca
Studiul "Reconcilierea vietii profesionale cu cea familiala" arata ca ponderea salariatilor care au beneficiat de program flexibil de lucru este aproape aceeasi in randul persoanelor cu si fara responsabilitati familiale: 9,4%, respectiv 9,5%, neexistand o legatura directa intre flexibilitatea programului de lucru si responsabilitatile familiale.
Din totalul salariatilor care au posibilitatea de a schimba ora de incepere / terminare a zilei de lucru din motive familiale, numai 8,4% pot beneficia de aceasta facilitate in mod obisnuit, ori de cate ori au nevoie, fara restrictii din partea angajatorului.
In ancheta, realizata pentru trimestrul al doilea din 2010, au fost incluse 14.559 mii de persoane in varsta de 15-64 de ani, din care 63,0% apartin grupei de varsta 25-54 ani. Dintre acestea, 4.955 mii de persoane (reprezentand putin peste o treime – 34,0%) aveau in ingrijire persoane dependente – copii in varsta de pana la 15 ani, rude sau prieteni batrani, bolnavi, persoane cu un anumit grad de invaliditate, din gospodaria proprie sau din afara acesteia.
Din cele 4.955 mii de persoane, 3.708 mii sunt ocupate, iar 69,9% dintre acestia lucreaza cu statut profesional de salariat.
Numarul parintilor cu responsabilitati de ingrijire a copiilor a fost in trimestrul II 2010 de 4.070 mii de persoane, aceasta categorie reprezentand 82,1% din totalul persoanelor cu responsabilitati familiale.
"Rata de ocupare a persoanelor cu copii a fost de 78,6%, iar rata de ocupare a femeilor cu copii, desi semnificativ mai mica decat cea a barbatilor, este totusi cu 13,4 puncte procentuale mai mare decat cea a intregii populatii feminine de 15-64 de ani", se arata in cercetare.
Rata de ocupare tinde sa creasca odata cu varsta celui mai mic copil, fenomen evident mai ales in cazul femeilor, potrivit INS. Astfel, erau ocupate 81,2% dintre persoanele cu copii in varsta de 11-144 ani fata de numai 76,1% in cazul persoanelor cu copii mai mici de 6 ani.
Numarul persoanelor cu responsabilitati familiale care fie nu participa la activitatea economica (someri sau persoane inactive) fie aveau o participare redusa (lucrau cu program partial) a fost estimat la 1584 mii. Dintre acestea, circa o cincime (295 mii de persoane) puneau aceasta situatie pe seama inexistentei serviciilor de ingrijire adecvate.