Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Care sunt primele efecte
Lira s-a prăbuşit la minimul ultimilor 31 de ani, iar investitorii se pregătesc pentru exituri masive la deschiderea şedinţei de azi. Premierul britanic David Cameron și-a anunțat demisia. Anatole Kaletsky Economist șef și Director al Gavekal Dragonomics afirma în urmă cu două zile că activitatea febrilă a piețelor financiare înaintea referendumului din 23 iunie, cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană „indică faptul că rezultatul va influența economia și politica mondială mult mai profund decât ar părea, având în vedere că Regatul Unit reprezintă doar în jur de 2,4% din PIB-ul mondial”, scrie Digi 24.
În opinia sa „dacă Brexit câștigă într-o țară atât de stabilă și calmă din punct de vedere politic, piețele financiare și afacerile din întreaga lume vor intra în alertă față de revoltele populiste din Europa și SUA. Aceste preocupări vor schimba, la rândul lor, realitatea economică. Ca și în 2008, piețele financiare vor amplifica anxietatea economică, sădind și mai multă furie împotriva sistemului și crescând șansele revoltelor politice. Amenințarea unei astfel de contagiuni înseamnă că Brexit ar putea fi catalizatorul unei noi crize globale”. Acesta a adăugat că de această dată, muncitorii care își vor pierde slujbele, pensionarii care își vor pierde economiile și proprietarii care vor fi prinși în capitalul negativ nu vor mai putea da vina pe bancheri, scrie Digi 24. Imediat după aflarea rezultatelor premierul britanic David Cameron și-a anunțat demisia iar negocierile cu UE urmează să fie făcute de un alt premier.
La București la ora 9:08, cursul euro era cotat la Bucureşti la 4,55/4,5520, la un moment dat ajungându-se şi la 4,5650 lei/euro. Adrian Vasilescu a declarat în direct la Digi 24 că sunt așteptate „mișcări dezordonate și la BVB și pe piața valutară dar asta nu înseamnă că șocul va fi puternic”.