Middle-managerii – stresați, exploatați și dominați
Cercetătorii au aflat că middle-managerii sunt mai predispuși să sufere de depresie și anxietate decât colegii din top-management sau decât angajații pe care îi conduc. Studiul a fost bazat pe un eșantion de aproximativ 22.000 de respondenți, iar participanții au fost împărțiți în patru grupuri: Capitaliștii (cei care îți conduc propriile afaceri), Managerii (cei care au funcții executive, administrative sau manageriale și cu diplomă de licență), Supervizorii (care dețin aceleași funcții ca Managerii, dar care nu au diplomă de licență) și Albinele lucrătoare (ceilalți angajați).
Citește și Femeile, de două ori mai predispuse la stres decât bărbații
Apoi, au estimat prevalența și șansele ca cineva să sufere de depresie și de anxietate, studiind inclusiv întâmplările din ultimele 12 luni. Iar rezultatele au fost uimitoare în contextul în care studii anterioare au arătat că problemele mintale, cum sunt depresia și anxietatea, sunt asociate, de regulă, cu factori socioeconomici, cum sunt venitul și educația. Studiul a scos la iveală că, în comparație cu membrii din celelalte două grupuri, cei care făceau parte din grupurile Manageri (16%) și Supervizori (19%) erau mai predispuși să fie depresivi și anxioși.
Autorii studiului, citați de The Washington Post, subliniază că, spre desebire de angajații obișnuiți, middle-managerii sunt alienați de munca de producție și de rezultatele muncii lor, ceea ce le diminuează eficiența și rezultatele din cauză că se simt fără putere.
Citește și Există viață personală dincolo de stres?
Dar nu sunt nici în fruntea lanțului trofic, pentru că nu au aceleași beneficii ca șefii lor și nici nu se pot mândri la fel ca ei cu rezultatele companiei. Potrivit oamenilor de știință, asta se numește exploatare. O altă mare problemă este lipsa puterii. Șefii le pot limita resursele și controlul și le pot micromanageria activitățile într-un mod despre care cercetătorii sunt că se traduce prin dominare.
„Angajații care au funcții de decizie, dar care sunt la un nivel mic în ierarhia unei companii, dar care trebuie să facă față unor așteptări mari au prezentat mai multe momente depresive. Iar cei care au joburi care nu le permit să aibă o părere în ceea ce privește direcția, controlul și strategia… sunt mai stresați și depresivi”, atrag atenția autorii studiului.