Misiune „imposibilă”: Cum să devii o persoană matinală
Motive pentru a te trezi mai devreme și exemple care demonstrează că asta te ajută în viața profesională iată că sunt. De reușit însă, nu reușești. Există însă o strategie care te-ar putea ajuta să devii o persoană matinală.
Înainte de a îți schimba tabieturile ar cam trebui să știi de ce este important pentru tine să devii o persoană matinală? Consideri că prin asta vei evolua din punct de vedere personal și profesional? Stabilind care sunt motivele pentru care vrei să faci această schimbare în viața ta, îți va fi mai ușor să îți atingi obiectivul.
De multe ori s-a asociat trezitul „energic” cu calitatea somnului. Un somn așteptat (numărând oi pe tavan, datoriile la bancă, taskurile de a doua zi) și agitat nu o să anticipeze niciodată o dimineață ușoară. Ca să scapi de această problemă ar trebui, în primul rând, să bei mai puțină cafea în timpul zilei, cu riscul ca la amiază să te simți ușor extenuat. În al doilea rând, fă un duş cald! Când ieşi dintr-un duş fierbinte şi intri în temperatura un pic mai scăzută a dormitorului se întâmplă o mică minune: temperatura corpului va înregistra o uşoară scădere, fapt ce declanşează somnul.
Stai departe de electronice când te pui în pat
Lumina telefoanelor, tabletelor ori chiar a calculatoarelor dăunează ochilor și somnului. Acum o să spui că ai nevoie de un tabiet în așteptarea lui Moș Ene. Ai putea citi o carte. Bill Gates a declarat, și nu doar o dată, că seara, la culcare, citește aproximativ o oră cărți biografice, istorice sau de dezvoltare personală. Acestea îl ajută să adoarmă mult mai ușor și mai bine.
Recomandat este să creezi o atmosferă propice somnului. Un dormitor cât mai întunecat, în care nu există zgomot de la vreun device electronic sau de afară este ideal.
De câte ori apeși „snooze” dimineața?
Nu îți ajung probabil degetele de la o mână să numeri amânările, nu? Acest obicei este totalmente greșit. Chiar dacă ai senzația, pe moment, că mai câștigi minute de somn, nu faci decât să câștigi puțină oboseală. Înainte de a apuca să te ridici din pat și să îți bei cafeaua. Psihologic vorbind, amânând trezirea îți comunici, în subconștient, că nu ai pic de disciplină. Bravo! Ai putea să îți propui ca de mâine să nu mai faci asta. Nu o să reușești. Prin urmare, pune aparatul menit să te trezească cât mai departe de tine, astfel încât să nu îl poți opri decât ridicându-te din pat.
Schimbă-ți tabieturile matinale
Ușor-ușor creează-ți o rutină cu activități care să îți placă, astfel încât să fii motivat să începi mai repede și mai în forță dimineața. Exerciții, un mic dejun copios alături de familie, cititul presei. Multe persoane sar peste micul dejun, dar nu trebuie să uităm că aceasta este cea mai importantă masă a zilei. Chiar dacă simţi că nu poţi mânca dimineaţa, încearcă să mănânci măcar o felie de pâine prăjită şi un iaurt sau un fruct.
În urma diferitelor studii, s-a arătat că persoanele care nu sunt matinale au şanse mai mari să se simtă stresate, să fie depresive şi chiar supraponderale, în timp ce persoanele matinale sunt mai fericite şi mai sănătoase.
Tu ce alegi?
Dacă nici după ce ai abordat această strategie nu ai devenit o persoană care să iubească trezitul dimineața (bine, e mult spus iubească, să zicem – o persoană căreia să îi facă placere)… nu ai nici cea mai mică șansă să devii una. Rămâi la vechile obiceiuri.