Miza “bătaliei” pentru cele două agenții UE care părăsesc Marea Britanie
Conform criteriilor avansate, nicio țară nu va putea să găzduiască ambele agenții, iar orașele vor trebui să aibă capacitate hotelieră pentru o medie de 30.000 de vizitatori pe an în cazul agenției medicamentului si pentru 9.000 de persoane in cazul reglementatorului bancar, după cum notează hotnews.ro.
Noul oraș gazdă va trebui să aibă școli internaționale adecvate pentru copiii angajaților străini și spațiu pentru arhiva agenției medicamentului, care totalizează 34.000 de cutii cu documente. Criteriile transmise includ și o referire la un principiu stabilit în 2003 privind luarea în considerare a noilor state membre pentru agențiile nou înființate, dar documentul precizează că găsirea unei noi gazde pentru cele două înseamnă o relocare, nu o înființare de agenții.
Miniștrii UE vor decide în octombrie
În acest moment, Bulgaria, România, Croația, Cipru și Slovacia nu au niciun organism european pe teritoriul lor. Peste 20 de țări sunt în competiția pentru aceste agenții. Comisia Europeană va evalua cererile până la mijlocul lunii septembrie, iar miniștrii UE vor decide în octombrie.
Vor exista mai multe runde de vot pana cand se ajunge la doua finaliste, iar castigatoarea va avea nevoie de o majoritatea a voturilor celorlalte tari UE. Președintele Klaus Iohannis a declarat la finele lunii trecute că Guvernul trebuie să își facă mai bine "temele" în ceea ce privește găzduirea Agenției Europene a Medicamentului.
EMA supervizează siguranța medicamentelor vândute în Uniunea Europeană, o piață de peste 500 de milioane de consumatori. Cu aproape 900 de angajați, un buget de 322 milioane de euro pe an și totodată capabilă să strângă anual 36.000 de experți la reuniunile sale, Agenția mai sus menționată este cea mai mare instituție UE găzduită în prezent de Marea Britanie și o țintă atractivă pentru mai multe orașe de pe continent.