Muncitorii, cea mai căutată categorie de angajaţi
Cererea mare de muncitori a produs mutaţii importante pe piaţă: tot mai mulţi angajatori din oraşe mari plătesc chiria, transportul şi asigurare medicală muncitorilor veniţi din oraşele sărace şi cu rate mari ale şomajului, ca să-i convingă să se relocheze.
Ciprian Dărăban, national operations manager la Adecco Romania, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de recrutare din România, explică în detaliu într-un interviu ECONOMICA.NET care sunt cele mai importante tendinţe pe piaţa recrutării muncitorilor.
De mai bine de 10 ani, cei mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii sunt muncitorii calificaţi şi muncitorii necalificaţi. Din păcate, muncitorii calificaţi şi necalificaţi sunt şi cel mai greu de recrutat. Dificultatea de a-i recruta se explică prin faptul că o parte din forţa de muncă calificată a plecat din ţară, sau oamenii au deja un loc de muncă sigur în ţară şi sunt apreciaţi de companiile angajatoare. În cazul recrutării de personal necalificat, greutatea vine pe de-o parte în zonele unde şomajul este scăzut, iar forţa de muncă a fost absorbită de piaţa muncii, iar de altă parte este dificil, pentru că trebuie să ducem oameni din alte zone ale ţării, a explicat pentru ECONOMICA.NET Ciprian Dărăban, national operations manager la Adecco Romania.
De ce nu vor să se angajeze muncitorii şomeri?
Motivele pentru care candidaţii nu sunt tentaţi de posturile scoase la concurs au ca principală sursă salariile, reticenţa la relocare, dezinteresul candidaţilor, dar şi criteriile de angajare impuse de angajatori. În plus, uneori oferta angajatorilor nu este aliniată la nivelul pieţei. Sunt situaţii în care companiile vin cu oferte salariale mai mici decât nivelul pieţei, iar aici trebuie să semnalăm o neconcordanţă. Noi suntem cei care atragem atenţia asupra ofertelor de angajare în cazul în care acestea sunt sub nivelul pieţei, pentru o anumită muncă prestată de un viitor angajat, şi facem demersuri pentru echilibrarea ofertei sau reducerea responsabilităţilor, adaugă recrutorul Ciprian Dărăban.
De obicei, tinerii vor salarii nejustificat de mari, spun angajatorii
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET