Nu accepta orice job, evaluează oferta care ţi se face
Scopul tău ca viitor angajat este de a te asigura că o să ai parte de toate beneficiile pe care le presupune noul loc de muncă. Din anunțul de recrutare îți poți da seama dacă ar mai trebui negociate sau nu beneficiile. El sau ea ar trebui să explice în detaliu oferta și să răspundă la toate întrebările tale.
După ce ai participat la interviu, de obicei angajatorul anunță că ai fost acceptat prin telefon sau în persoană cu simpla propoziție „Felicitări, ai obținut locul de muncă!”.
Este necesar să îți iei un răgaz de două până la patru zile în care să dai răspunsul angajatorului. Rareori un angajator se așteaptă să accepți pe loc un job. În timp ce te gândești la ce răspuns să dai, ar trebui să analizezi foarte bine următoarele aspecte:
Funcția sau titlul jobului
Această informație este una de bază. Funcția este mai mult decât un nume. Este o scurtă explicație cu privire la strategia, responsabilitățile și funcționalitatea locului de muncă. Ai nevoie de acest titlu să fie cât mai clar, să îți poți da seama încă de la prima vedere de îndatoririle tale astfel încât să știi la ce se așteaptă de la tine și să ai cât mai puține surprize pe parcurs.
Salariul
Această „piesă” este poate cea mai importantă informație a unei oferte de muncă pentru că te poate ajuta să iei o decizie în ce privește cariera ta. Află care este salariul de bază. Asigură-te că știi cât de des vei primi salariul. Majoritatea angajaților plătesc de două ori pe lună (avans și lichidare). Află din timp și când vei fi eligibil pentru o mărire de salariu. Bineînțeles, mărirea de salariu se va face în funcție de performanțele tale. În general revizuirea salariului are loc la un an de la data de începere. Unele companii acordă mărirea de salariu la șase luni.
Bonusurile
Angajatorul ar trebui să îți aducă la cunoștință cum se pot câștiga bonusurile salariale, în ce condiții se aplică sau sub ce formă. Uneori bonusul poate să reprezinte un procent din salariul tău de bază.
Beneficiile
Recompensele pentru performanță nu sunt doar banii, ci și beneficiile. Printre cele mai importante sunt asigurările de sănătate și asigurările dentare. Tu ar trebui să afli numele furnizorului și tipul de abonament de care beneficiezi. Trebuie să ai informații despre cât de mult costă asigurarea și ce procent acoperă firma angajatoare.
Unele companii, publice sau private, oferă opțiunea de achiziționare de acțiuni ca parte a pachetului de compensare. Dacă vi se oferă această posibilitate este bine de știut că le puteți păstra sau le puteți vinde sau, mai puteți achiziţiona și altele, în funcție de performanțele companiei.
Avantaje
Având în vedere lipsa forței de muncă specializate din zilele noastre, există companii care oferă posibilitatea angajaților de a studia pe banii firmei, de a avea un abonament de transport plătit de companie, de a fi membru unui club de sănătate, posibilitatea de a avea pe cineva care să îți țină o agendă și care te poate ajuta să îți planifici mai bine timpul și nu numai. Aceste avantaje se dau de obicei directorilor și unor senior manageri, tocmai pentru a se putea concentra mai bine pe muncă.
Unele companii oferă, de asemenea, programe de școlarizare cu rambursare pentru a încuraja angajații să urmeze studii superioare.
Vacanța
Politicile diferă de la o companie la alta. În general fiecare angajat primește concediu o perioadă de 21 de zile calendaristice. Acesta poate fi negociat. Sunt unele companii care mai oferă un număr de zile de concediu în funcție de vechimea la locul de muncă. În general îți poți lua o zi de concediu sau o zi de învoire după primele trei luni de activitate în companie. Așa că, dacă ai deja ceva în plan care implică perioada de început, trebuie anunțat din timp, conform etichetei de afaceri.
Data de început
Aceasta ar trebui menționată în oferta de muncă și discutată la interviu. Dacă ești angajat la momentul interviului ar trebui să ai cel puțin două săptămâni răgaz să îți anunți vechiul angajator că vei pleca din companie. Această perioadă poate fi și mai mare de două sptămâni, în funcție de postul pe care îl ocupi in firmă.
Dacă ai asimilat deja toate aceste informații, este timpul să te decizi dacă accepți sau nu noul loc de muncă.