O formă de psihologie socială, aplicabilă în business și în viața personală
Specialiștii în domeniu consideră că avem nevoie să înțelegem mai bine cum ne construim relațiile sociale. Iar fie că este vorba despre relațiile de familie, ori relațiile profesionale, cu toții avem moduri specifice de a reacționa.
În ultimele decenii analiza tranzacțională a fost utilizată ca model cu aplicații în psihoterapie, consiliere, educație și dezvoltare organizațională. Analiza tranzacțională este o formă de psihologie socială dezvoltată la jumătatea secolului XX, de către medicul psihiatru Eric Berne și conține elemente de psihanaliză și psihologie umanistă și cognitivă.
În fapt, totul fiind fiind o teorie a personalității, bazată pe abordări la un nivel intern (psihologic) și extern (comportamental și relațional), care oferă o imagine asupra modului în care oamenii sunt structurați din punct de vedere psihologic.
În perioada 27-31 octombrie, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației Spiru Haret din București se va desfășura cea de-a XI-a ediție a Conferinței Naționale de Analiză Tranzacțională cu titlul “Diagnoză și intervenție în Analiza Tranzacțională“, organizată de către ARAT.
În cadrul conferinței anuale se vor aprofunda concepte și practici ale domeniului menționat, printre conceptele noi care vor fi dezbătute numărându-se “Introviziunea” și “Fluența Funcțională”, aplicabile în business și în viața personală. Conferința se adresează psihologilor, psihoterapeuților, medicilor psihiatri, profesioniștilor în resurse umane și coaching, studenților de la facultățile cu profil socio-uman, oamenilor interesați de dezvoltarea personală. “E important să conștientizăm de unde anume vin reacțiile noastre și să ne înțelegem înainte de toate pe noi înșine”, declară Adina Escu (foto), Psiholog și Co-Organizator al Conferinței Naționale de Analiză Tranzacțională.
Această conferință este un proiect anual al asociației cu același nume și va avea printre speakeri doi formatori internaționali: Gloria Noriega (director al Institutului Mexican de Analiză Tranzacțională) și pe Jutta Kreyenberg (consultant, coach, trainer și facilitator, formator în Analiză Tranzacțională în domeniul organizațional). Printre speakerii români care vor susține ateliere de specialitate, în analiza tranzacțională se numără psihoterapeuți români precum: Cezara Daşu, Traian Bossenmayer, Cristina Petrescu, Daniela Simache, Claudia Buzoianu, Sorina Vrană, Roxana Drăghici, Gabriella Bondoc, Oana Munteanu-Bondar.