O treime din angajati spun ca mediul de lucru le afecteaza sanatatea
Potrivit cercetarii, 91% dintre intervievati considera ca angajatorii sunt responsabili pentru crearea unui loc de munca sanatos, insa 32% dintre angajati sustin ca actualul lor loc de munca le limiteaza capacitatea de a avea un stil de viata sanatos.
Rezultatele studiului au fost lansate inainte de Ziua Mondiala a Inimii (sarbatorita duminica, 26 septembrie), cea mai mare campanie de constientizare a pericolelor reprezentate de bolile cardiace, initiata de Federatia Mondiala a Inimii. Anual, 17,1 milioane de persoane isi pierd viata din cauza bolilor cardiovasculare, cu toate ca majoritatea acestor afectiuni pot fi usor prevenite.
Federatia Mondiala a Inimii promoveaza programele pentru un mediu de lucru mai sanatos la locul de munca; aceste programe constau in incurajarea activitatii fizice a angajatilor prin acordarea de abonamente la sali de fitness, incurajarea mersului la serviciu cu bicicleta sau stimularea angajatilor sa se lase de fumat prin crearea de spatii de lucru in care fumatul este interzis.
"In afara de faptul ca au o responsabilitate fata de starea de sanatate a angajatilor, angajatorii au si beneficii prin introducerea programelor pentru crearea spatiilor de munca sanatoase, acestea avand ca efecte scaderea absenteismului, sporirea productivitatii, scaderea fluctuatiei de personal, cresterea creativitatii si a inovatiei", afirma Olivier Raynaud, Senior Director, Global Health and Health Industries in cadrul Forumului Economic Mondial, partener al Federatiei Mondiale a Inimii in promovarea acestor programe.
Studiul mai arata ca aproximativ opt din zece angajati considera ca o asigurare de sanatate este un factor important in alegerea unui angajator.
Cercetarea a fost realizata in perioada iulie-august 2010 pe un esantion reprezentativ de 4.000 de angajati din Polonia, India, Mexic si Portugalia. Aceste tari au fost alese datorita distributiei variate in cadrul clasificarii realizata de Banca Mondiala in functie de produsul national brut per capita, pentru a permite generalizari globale pe baza datelor din sondaj.