Perspectivele de pe piața muncii din România sunt în continuare pesimiste
Astfel, numărul persoanelor fără loc de muncă cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani a crescut de la circa 720 mii, la finele lunii aprilie, până la 744 mii de persoane.
Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 8,4% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,7% în cazul celor de sex feminin).
A noua cea mai mică rată a șomajului din UE
Totuși, raportat la situația din restul Uniunii Europene, țara noastră se plasează la un nivel destul de scăzut, având a noua cea mai mică rată a șomajului din rândul celor 27 de state membre. La nivelul blocului continental, rata șomajului s-a lasat la 10,3%, în timp ce în zona euro indicatorul s-a plasat la 11,1%. Atât în zona euro cât și la nivelul UE, indicatorul a avansat cu 0,1 puncte procentuale față de aprilie.
Spania conduce în continuare in topul celor mai mari rate ale șomajului din UE, cu 24,6%, urmată de Grecia, 21,9%. La polul opus s-au plasat Austria (4.1%), Olanda (5.1%), Luxembourg (5.4%) și Germania (5.6%).