Prea deștepți pentru munca de birou
Celor mai deștepți dintre noi le este dificil să aleagă ideea pe care să o abordeze mai întâi. Dar distragerile ar putea să ducă la un sentiment de inadecvare și de incapacitate de a te descurca cu tot volumul de muncă, spune psihiatrul Ned Hallowell. El adaugă că astfel de persoane ar putea ajunge să dezamăgească așteptările șefilor și chiar pe ale lor.
„Angajatorii caută mereu cei mai inteligenți oameni disponibili, dar dificultatea de a răspunde multiplelor sarcini și distragerea atenției la birou îi afectează și pe cei inteligenți la fel ca pe toată lumea, dacă nu în și mai mare măsură”, explică și Bostjan Ljubic, vicepreședinte Steelcase, care a publicat studiul.
„Modul în care lucrăm se schimbă mai rapid ca oricând, iar creierul este supus la o mare cantitate de stres și distrageri, ceea ce poate duce la o supraîncărcare. Statisticile arată că e în creștere această tendință de a fi distras în timpul muncii”.
Studiul, care a inclus 10.000 de angajați din 17 țări, a mai scos la iveală faptul că o dată cu folosirea tot mai frecventă a tehnologiei la birou a devenit tot mai dificil pentru personal să rămână focusat. Folosirea smartphone-urilor reprezintă una dintre cele mai mari surse de distragere: consumă de aproape două ori mai mult din timpul angajaților decât în 2012. Studiul arată că majoritatea oamenilor își verifică telefoanele la fiecare trei minute.
Cotidianul britanic prezintă și câteva sfaturi pentru menținerea mai ușoară a concentrării la muncă, pe baza altor studii. Printre acestea, menținerea hidratării, alegerea unui meniu cu pește, bogat în Omega 3, și realizarea muncii mai creative la începutul programului de lucru.