Prima conferinta a managerilor IT din Romania
Daca vreti sa aflati amanunta picante din aceasta lume, dar si ce anume ii macina pe specialistii din IT, ramaneti alaturi de noi. Cariereonline.ro va prezinta cele mai importante idei din cadrul acestei conferinte. Yugo Neumorni, Oana Datki, Adrian Stanciu, Felix Enescu si Radu Puchiu sunt primii care vor lua cuvantul. Ce lucruri interesante ne vor impartasi vom afla in cateva minute cand se va da startul evenimentului.
Start. ''Sunt Yugo Neumorni, presedintele CIO Council. Aceasta asociatie a luat nastere in 2005. Scopul initial al ONG-ului a fost de a ne cunoaste noi – directorii de IT, sa organizam evenimente pentru noi si, nu in ultimul rand, pentru lumea IT-ului. Evenimentul de astazi incearca sa fie altfel. Astazi nu vom vorbit pur si simplu despre tehnologie, ci despre impactul pe care aceasta o are asupra directorului de IT si asupra intregului departament IT. Nu se vorbeste nicaieri cand se mentioneaza despre cloud si ca foarte multi oameni vor ramane fara un loc de munca si numerosi IT-isi vor trebui sa se reprofileze. Nu spun ca este bine sau rau, este o etapa din viata noastra. Vom vorbi astazi despre acest tip de tehnologii care au un impact direct asupra directorului de IT, a departamentului de IT. Sunt analisti care spun ca departamentul de IT va disparea din organizatie, altii ca va mai exista, dar ca va fi foarte restrans. In plus, tinand cont ca suntem in plin razboi cibernetic si nu trebuie sa ne mai ferim sa spunem direct acest lucru, asa ca va trebui sa vedem ce putem face sa minimizam consecintele negative, vom vorbi si despre imaginea prafuita pe care CIO-ul tinde sa o aiba in ultima perioada.
A luat cuvantul si Felix Enescu, initiatorul CIO Council, care a discutat despre trendurile si piata IT din Romania, dar si despre rezultatele unui sondaj care se anunta a fi extrem de interesant. Din acest studiu, printre altele, a reiesit faptul ca jumatate dintre directorii de IT doresc sa-si creasca cota de piata, nimeni nu e pregatit sa cedeze. Isi doresc clienti noi, produse noi, iar media ponderata a bugetelor arata ca va creste cu opt la suta, ca termen de comparative, la nivel global este zero. Asadar, concluzia este ca directorii generali cer crestere, clienti, produse si ofera si cu ce sa poata fi posibile aceste lucruri.
“Exista o problema de comunicare intre oamenii de IT si celelalte departamente. Exista o solutie pentru rezolvarea acesteia. Mi-a povestit un CIO, ca in compania lui, orice coleg din departamentul IT trebuia sa petreaca macar o zi in business. Sa vada ce inseamna sa fii acolo, ce inseamna cand striga clientii. Aceasta intitiativa poate schimba situatia de acum”, a spus Felix Enescu.
Oana Datki spune ca cel mai important pentru un IT-ist este salariul de baza, iar pe locul doi tipul de munca pe care-l realizeaza, lucruri rezultate in urma unui important studiu. Datki a mai spus ca organizatiile cu profil IT sunt extrem de competitive ca pachete salariale oferite top si midle managerilor, supervizorilor si specialistilor. Cresterile analizate doar in industria IT in 2012 fata de 2011 sunt spectaculoase. ''Daca in alte industrii in ultimii patru ani au scazut salariile cu 15 – 20 la suta pentru midle si top management, in companiile IT au scazut doar la juniori, in restul nivelurilor au crescut , ceea ce e mare lucru in conditiile din piata, tinand cont ca inca suntem afectati de criza economica''.
''Profit is an opinion, cash is a fact'' – a spus domnul Mircea Tiplea, ex-CFO Coca-Cola. Specialistul este de parere ca pentru ca o organizatie sa mearga bine trebuie inainte de orice ca managementul sa-si dea seama de stadiul in care se afla compania pe care o conduce. Exista patru trepte: start-up, companie pe val – organizatie careia ii merge bine, companie care se afla intr-o pozitie care are nevoie de masuri pentru a nu a o lua la vale si companie care este cazuta si trebuie luate urgent masuri in incercarea de a redresa nefasta situatie.
Acest eveniment a prins viata si cu ajutorul sponsorilor: Microsoft, HP, S&T, Ymens, Dell, Kasperski, M Vlamir''.
Sursa foto: freedigitalphotos.net