România, mai atractivă pentru investitorii ȋn energia regenerabilă
Ţara noastră a urcat un loc până pe poziţia 31, ȋmbunătăţindu-şi poziţia pentru a doua oara consecutiv după ce anul trecut a mai avansat o poziţie ȋn clasament. În regiune, Polonia şi Turcia se clasează înaintea României în topul EY, ocupând poziţiile 27 şi, respectiv, 20, în timp ce Ucraina şi Grecia se situează în urma României în acelaşi clasament.
„Modificările continue în legislaţie încă reprezintă pentru România un impediment în calea «relaxării» activităţilor investiţionale din piaţa de energie regenerabilă. Noul proiect legislativ
apărut săptămânile trecute şi care va intra în vigoare începând cu 1 august 2014, dacă vă primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor îndelungi discuţii şi aduce o gură de aer aşteptată de marii consumatori de electricitate. Între timp, proiectele operaţionale de energie regenerabilă, «investite» cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care încă primesc atenţie din partea investitorilor privaţi şi a băncilor”, spun specialiştii EY România.
Cu o piaţă de energie solară sănătoasă, SUA îşi asigură o imagine promiţătoare pe piaţa energiei regenerabile, precum şi poziţia de lider al clasamentului. Cu toate acestea, China este în expectativă pe locul al doilea şi dă semne că va depăşi din acest punct de vedere Statele Unite până la sfârşitul deceniului.
Sistemele revizuite de stimulente, proiectele la scară largă şi programele ambiţioase de extindere a capacităţii energetice au făcut ca Japonia şi India să fie pregătite să-şi devanseze rivalii apropiaţi în top 10. Marea Britanie, pe de altă parte, a regresat o poziţie, ocupând acum locul şase, pe fondul anunţatelor revizuiri în domeniul politicilor energetice.