Românii și fericirea în carieră: Șeful exemplu, al cărui motivație face cât 10 promovări
Nu de puține ori, jobul pe care îl avem devine un „rău necesar”: nu suntem fericiți, nici măcar multumiți, cel mai probabil pentru ca simțim inconștient că toate eforturile noastre sunt pentru a construi visurile altora și că noi lipsim complet din acea imagine a succesului.
Revista CARIERE a stat de vorbă cu angajați din diverse domenii despre toate acestea pentru a afla cât de fericiți sau nefericiți sunt românii la locul de muncă.
Tu din ce categorie faci parte?
Prenume: Andra
Vârsta: 30 de ani
Ocupația: Coordonator proiecte de heliport și Director de Calitate
Câte ore lucrezi pe zi?
Andra: 8 ore.
Ești împăcată cu salariul pe care îl ai?
Andra: Nu
Reflectă munca pe care o depui sau o subapreciază?
Andra: În medie, este un salariu subapreciativ față de rezultatul muncii mele, dar nu într-atât de mult încât să mă facă să mă simt subapreciată, în calitate de angajat. Conștientizez că aceasta este puterea financiară a companiei pentru acest moment.
Ce urăști cel mai mult la jobul pe care îl ai?
Andra: Imi displace lipsa de flexibilitate în viziune a oamenilor cu care lucrez uneori. Un alt aspect, mai grav, ar fi convingerea pe care o au că ei știu mai bine cum să facă lucruri care, culmea, sunt în afara sferei lor de activitate și de experiență. De foarte multe ori am muncit mai mult să reparăm erorile altora decât am fi muncit dacă executam noi proiectul de la zero.
Ce îți place cel mai mult?
Andra: Îmi permite să pun în aplicare aptitudinile dobândite prin absolvirea facultății și programul de master și că lucrez în domeniul specializarii mele. Nu aș omite nici faptul că îmi place deoarece călătoresc destul de des, intru în contact cu foarte mulți oameni interesanți, am ocazia să dezvolt noi abilități, particip la majoritatea evenimentelor de socializare de profil, am satisfacția de a vedea rezultatul muncii mele pus în practică.
Cum este șeful tău?
Andra: Este o persoană pe care o admir foarte mult deoarece a pornit de jos, a construit compania prin muncă brută, nu se dă înapoi de la provocări și aproape de fiecare dată reușește să transforme orice situație într-una favorabilă lui, și, cel mai important, știe când să renunțe și pe ce să se concentreze cu adevărat. Pe lângă toate acestea, este un om corect care își asumă propriile greșeli și nu fuge de responsabilitate.
Te motivează?
Andra: Deși compania este mică și nu există posibilități de promovare în funcție sau de mărire a salariului, găsește alte metode de a mă motiva: prin oportunitățile de dezvoltare profesională și personală pe care mi le oferă, prin networking și prin oportunitatea de a călători și de a mă implica în activități variate.
Te enervează?
Andra: Ca orice relație interumană, și relația noastră are suișuri și coborâșuri; ajungem să avem și divergențe de opinie, dar de cele mai multe ori abordarea sa este una obiectivă, așadar, mă enervează situațiile și nu persoana.
Cum sunt colegii?
Andra: Avem un colectiv nu foarte numeros, dar foarte apropiat. Relațiile sunt bazate pe respect și prietenie, astfel colaborarea este una productivă și mulțumitoare.
Ești fericită cu ceea ce faci?
Andra: DA, 100%!
Ai schimba domeniul?
Andra: Cu siguranță, nu!
Prenume: Florin
Vârsta: 23 de ani.
Ocupația: Administrator-cumpărări.
Câte ore lucrezi pe zi?
Florin: aproximativ 8.
Ești împăcat cu salariul pe care îl ai?
Florin: NU!
Reflectă munca pe care o depui sau o subapreciază?
Florin: Teoretic mă ocup de achiziții și mentenanță. Practic… fac de toate.
Ce urăști tot mai mult la jobul pe care îl ai?
Florin: Nu urăsc.
Ce îți place cel mai mult?
Florin: Faptul că e aproape imposibil să mă plictisesc: mereu fac ceva. Altceva.
Cum este șeful tău? Te motivează? Te enervează?
Florin: E ok …
Cum sunt colegii?
Florin: Sunt destul de ok și ei.
Ești fericit cu ceea ce faci? Ai schimba domeniul?
Florin: Pentru vârsta mea e ok.
Către ce domeniu ai migra, dacă ai avea ocazia?
Florin: Dacă aș avea posibilitatea m-aș angaja la pompieri.