Simplificarea fiscalității sau reducerea taxelor? Ce spun antreprenorii
Proprietarii de mici companii din Statele Unite consideră nivelul complexității taxelor și al costurilor de conformitate un indicator mai bun pentru cât de prietenos este statul cu antreprenorii, decât nivelul în sine al taxelor plătite, conform unui sondaj Thumbtack. Conform unui alt raport al Băncii Mondiale, un român are nevoie de 8 zile pentru a deschide o afacere iar o firmă românească la început de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal. Acest cost reprezintă de fapt o scădere a productivității pentru firma respectivă.
Potrivit 60% dintre antreprenorii români care au răspuns în cadrul studiului EY Antreprenorii vorbesc – Barometrul antreprenoriatului românesc, simplificarea regulilor fiscale și a reglementărilor referitoare la calcularea obligațiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact în îmbunătățirea mediului fiscal din România.
Răspunsurile antreprenorilor indică o creștere a nevoii pentru simplificarea sistemului fiscal, această cerință crescând în preferințele antreprenorilor respondenți față de anul trecut, de la 48% la 60%, în timp ce reducerea fiscalizării veniturilor companiilor a scăzut de la 26% la 14%.
Una dintre cele mai ieftine soluții pentru a ajuta antreprenorii români în orientarea în hățișul legislativ, mai ales pentru antreprenorii tineri, sunt resursele online de informare și educare a antreprenorilor în privința conformării cerințelor statului român. Aceste resurse online, ca și un birou unic online pentru înființarea firmelor, ar simplifica și mai mult procesele de deschidere și administrare a start-up-urilor, lăsând mai mult timp la dispoziția asociaților să se concentreze asupra definirii produselor și serviciilor oferite, câștigarea primilor clienți și optimizarea proceselor de business.
Cu toate acestea, suntem pe „drumul cel bun”
Conform raportului Doing Business 2015, presupunând că toate informațiile necesare înființării unei afaceri sunt disponibile fără costuri de timp și fără a apela la consultanți sau la plăți neoficiale, în România e nevoie de 8 zile, față de 8,5 zile cu un an înainte, și de realizarea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Asta plasează România pe locul 38 din cele 189 de țări analizate.