Şomaj uriaş în Europa? Nu, doar în România
Un nou concept pe piaţa muncii începe să fie absorbit tot ma puternic în ţările UE: agentul de muncă temporară. În traducere explicită, contractele de muncă pe durată determinată, intermediate de agenţiile dedicate. Deşi în România există deja 40 de astfel de agenţii, rata de penetrare a lor în zona de employment este de sub 1%, potrivit ultimelor date furnizate în cadrul conferinţei ICAP despre leasingul de personal din România.
Cum funcţionează?
Eu, şomer, proaspăt absolvent de studii superioare sau angajat în proces de reorientare profesională, îmi caut loc de muncă pe un anumit domeniu în care nu am pic de experienţă. Care îmi sunt opţiunile?
– un job pe poziţie de junior şi un salariu de junior, dar cu un contract pe durată nedeterminată şi o anumită stabilitate financiară
– un job project-based, pe durată determinată, mai bine plătit, dar care nu îţi oferă o siguranţă financiară pe termen lung
Munca temporară este destinată activităţilor sezoniere, sau celor care vor să se implice într-un proiect special, pe durată determinată. Cu toate acestea, agenţiile care intermediază astfel de angajări oferă, periodic, traininguri speciale pentru educarea forţei de muncă în direcţiile angajatorilor.
Ce spune legislaţia?
"Prin art.87 din Codul Muncii se delimitează noțiunea de agent de muncă temporară, salariat temporar și utilizator ca părți ale unei relații triunghiulare bazate pe două tipuri de contracte: unul de natură comercială încheiat între utilizator și agentul de muncă temporară și unul de muncă încheiat de acesta din urmă cu salariatul temporar, în vederea punerii la dispoziția utilizatorului a salariatului temporar pe durata unei misiuni temporare. Munca prin agent de muncă temporară este munca prestată de un salariat temporar care a încheiat un contract de muncă temporară cu un agent de muncă temporară şi care este pus la dispoziţia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea şi conducerea acestuia din urmă"
Motivul pentru care conceptul nu a fost implementat încă pe piaţa din România este acela al nesiguranţei românilor în ceea ce priveşte veniturile proprii. Un altul, mult mai puternic, este acela al taxelor uriaşe pe care angajatorul le plăteşte pentru fiecare dintre oamenii săi, aceasta fiind si cauza principală a unei rate ridicate a şomajului din România.
Pentru mai multe detalii, accesaţi site-ul ARAMT.