Sondaj. Ce îi face fericiți pe români și ce îi sperie?
Un sondaj IRES (comandat de Digi24 și efectuat în perioada 7-10 noiembrie, pe un eşantion de 1.100 de persoane) arată ce îi face fericiţi pe români și care sunt temerile lor. Sociologii au folosit metoda interviurilor telefonice, eroarea maximă fiind de -+3,01%.
Prin urmare…Sănătatea contează foarte mult şi mult pentru 99% dintre români. Tot 99% dintre cei intrebaţi au răspuns că fericirea vine din familie. Locuinţa îi face fericiţi pe 92% dintre respondenţi. Credinţa în Dumnezeu aduce fericirea unui procent de 88% dintre respondenţi. Mai sunt 78% care spun că locul de muncă e important. Reţeta fericirii pentru 54% dintre cei chestionaţi sunt banii. Pentru 45% e importantă situaţia politică din România.
În clasament
Întrebarea sociologilor a mai fost și „Ce v-a îngrijorat cel mai mult în 2016?”. Frica de boală au răspuns cei mai mulţi – 29% dintre respondenţi. 11% spun că le-a fost frică să nu-şi piardă locul de muncă. Tot 11% dintre cei chestionați spun că au fost îngrijoraţi de lipsa locurilor de muncă. Pentru 8%, anul 2016 a fost marcat de frica de război şi de îngrijorarea pentru situaţia politică. 6 procente s-au temut în 2016 de creşterea preţurilor. În clasamentul îngrijorărilor românilor urmează, cu 5% dintre cei chestionaţi, frica de terorism, lipsa de perspectivă şi reducerea veniturilor. Singurătatea a fost motiv de îngrijorare, î 2016, pentru 3% dintre respondenţi.
La capitolul temeri, mai exact, cele legate de viitorul României, sondajul IRES a arătat că românii se tem cel mai mult de corupţie: 90% O altă teamă legată de viitor este cea legată de drumurile proaste. 88% trăiesc cu această frică. Situaţia din sistemul sanitar românesc îi sperie pe 82% dintre respondenţi. În topul temerilor mai sunt cea de creşterea preţurilor – 80 de procente, îmbătrânirea populaţiei – 79%. Sunt înspăimântaţi de sărăcie şi de situaţia sistemului de învăţământ 78% dintre respondenţi.
De producerea unui cutremur se tem 64%. Frică de acte de terorism spun că au 61% dintre cei chestionaţi. Perspectiva unui război în regiune îi înspăimântă pe 58% dintre respondenţi. Peste jumătate dintre români se tem de venirea unui număr foarte mare de imigranţi în România.