Studiu japonez: Angajații leneși ar putea fi esențiali pentru supraviețuire
Cercetătorii japonezi au descoperit că 30% din membrii unei colonii de furnici sunt inactivi în timp ce restul coloniei realizează sarcini inclusiv de curățarea ouălelor și de îngrijire a larvelor, se arată în studiul preluat de Wall Street Journal.
În fapt, furnicile care păreau leneșe aveau rolul de a le înlocui pe cele care au obosit, permițând astfel continuarea neîntreruptă a activității coloniei, a declarat Eisuke Hasegawa, profesor asociat la Universitatea Hokkaido, cel care a condus studiul. Cercetătorul japonez a declarat că fiecare furnică are propriul prag de la care începe lucrul. Simulările au arătat că o colonie de furnici compusă în întregime din furnici active este mai puțin probabil în măsură să se susțină pe termen lung decât o colonie cu furnici, cu diferite grade de motivare.
Concluziile acestui studiu ar putea fi valabile și pentru societatea umană? Cercetătorii au ajuns la concluzia că toate societățile ar trebui să se adapteze acestui principiu de supraviețuire pe termen lung, constituind "rezerve de angajați leneși". Cu toate acestea, dr. Hasegawa a adăugat că la unele furnici " pragul de stimuli la sarcini " este pur și simplu prea mare, iar furnicile ar putea petrece tot restul vieții lenevind.