Studiu Mercer: Salariile din România cresc precaut, iar angajările continuă în IT, FMCG şi producţie
În ceea ce priveşte creşterile salariale pentru nivelul de top şi middle management, ţara noastră se situează în jurul valorii de 5,5%, mai mică faţă de alte ţări precum Rusia (9,8%), Turcia (7,8%), Serbia (6%), dar mai mare faţă de Bulgaria (5%), Polonia (4%), Italia şi UK (3%), Germania, Grecia, Franţa şi Spania (2,5%).
Procentul companiilor din România care îşi vor păstra salariile la acelasi nivel ca cel din 2010 este în scădere faţă de anul trecut, însă diferenţele nu sunt spectaculoase. Astfel, în 2010 vorbeam de aproximativ 30% dintre companii, iar în acest an de mai puţin de 15%.
Dacă vorbim de angajări, 50% dintre companii, în special în sectoarele IT, FMCG şi producţie practică acest lucru. Fluctuaţia voluntară de personal (procentul de angajaţi care au părăsit companiile din proprie iniţiativă) este şi anul acesta în scădere, ajungând la o valoare medie de 6%.
Tendinţe moderate
În România, această perspectivă a rămas la fel de atractivă în 2011 că şi anul trecut, dar sumele efectiv încasate de către angajaţi ca bonusuri de performanţă au fost mai scăzute. În general, rezultatele economice ale companiei duc la plată unor bonusuri mai mici.
„În România am identificat creşteri destul de liniare în ultimii 2 ani. În urmă analizării rezultatelor studiului salarial finalizat în luna august, la care au participat peste 150 de companii din majoritatea industriilor, estimările pentru 2011 sunt de 6% per total buget salarii. Tendinţa generală este una moderată, deşi există creşteri la toate nivelurile, companiile sunt încă precaute în acordarea unor creşteri substanţiale“, comentează Oana Datki, Country Manager al Consulteam, reprezentant Mercer în România.
Companiile participante la Studiul Salarial Mercer 2011 sunt majoritatea multinaţionale, din 11 industrii, iar numărul salariilor şi pachetelor de remunerare care au fost prelucrate depăşeşte 80 000.