Sustenabilitate și mobilizare a CE în lupta cu problemele mediului
Criza economică globală a demonstrat că acţiunile iresponsabile, fie și ale unui număr mic de actori, pot declanşa efecte negative în lanţ. Există practici care distrug ecosisteme și tocmai de aceea simţim pe pielea noastră efectele ireversibile ale schimbărilor în cee ace privește calitatea vieții noastre, calitatea mediului.
Programul LIFE – instrumentul de finanţare al Uniunii Europene pentru mediu şi politici climatice continuă să investească în proiecte care îmbunătăţesc calitatea vieţii noastre, mediul nostru înconjurător şi natura. Acesta ajută mulţi europeni talentaţi să găsească soluţii pentru unele dintre cele mai grave probleme de mediu cu care ne confruntam în prezent.
Astfel s-a exprimat comisarul CE pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella. Cu o referire precisă: Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiţii în valoare de 243 de milioane euro din bugetul Uniunii Europene pentru proiecte din programul LIFE, care sprijină natura, mediul şi calitatea vieţii în tranziţia Europei către un viitor mai sustenabil şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon, după cum informează comunicatul de presă al Executivului comunitar.
Finanţarea UE în cadrul programului menționat va mobiliza investiţii suplimentare, ajungând la un total de 430,7 milioane de euro, destinate unui număr de 142 de proiecte noi. Prin finanţarea a numeroase proiecte transnaţionale, LIFE va avea un impact în fiecare stat membru al UE.
Cele mai mult fonduri, în valoare de 196,2 milioane de euro, vor fi alocate pentru proiecte în domeniul mediului şi al utilizării eficiente a resurselor, al naturii şi al biodiversităţii, precum şi al guvernanţei şi informării în domeniul mediului. Aceasta include investiţii majore în proiecte care vor permite reutilizarea unei cantităţi mai mari de materiale plastice. Transformarea acestor deşeuri în materii prime de înaltă calitate pentru industria automobilelor, a construcţiilor şi a ambalajelor este doar una dintre modalităţile prin care LIFE oferă sprijin practic pentru realizarea obiectivelor Strategiei europene pentru materialele plastice, într-o economie circulară dezvoltată de Comisia Europeană.
Aer mediu și sănătate
De asemenea, finanţarea LIFE va contribui la adaptarea sectorului agricol şi a sectorului silviculturii la schimbările climatice şi la îmbunătăţirea rezilienţei comunităţilor la fenomenele meteorologice extreme, de la inundaţii şi valuri de căldură până la penurii de apă. Un număr de 55 de proiecte LIFE în domeniul mediului şi al utilizării eficiente a resurselor vor mobiliza 163,5 milioane euro, din care UE va furniza 82,4 milioane de euro. Aceste proiecte vizează întreprinderea de acţiuni în cinci domenii tematice: aer, mediu şi sănătate, utilizarea eficientă a resurselor, deşeuri şi apă. Cele 20 de proiecte din domeniul utilizării eficiente a resurselor vor mobiliza doar ele 43,8 milioane de euro pentru facilitarea tranziţiei Europei către o economie mai circulară, ceea ce reprezintă o creştere cu 15% faţă de anul anterior. O sumă de aproximativ 14,9 milioane de euro va contribui la îmbunătăţirea calităţii aerului în Europa.
Cele 40 de proiecte LIFE Natură şi biodiversitate sprijină punerea în aplicare a directivelor UE privind păsările şi habitatele, precum şi a Strategiei UE în domeniul biodiversităţii pentru 2020. Acestea au un buget total de 153 de milioane euro, din care 97,5 milioane de euro vor reprezenta contribuţia UE.