Talentul și sustenabilitatea sa ocupă un loc dominant pe agenda de business a anului 2014
Într-un raport lansat la sfârșitul lui 2013, organizația Forumului Economic Mondial identifica 10 tendințe dominante și îngrijorătoare ale anului 2014. Două dintre acestea se referă direct la forța de muncă: creșterea discrepanțelor în venituri și persistența șomajului structural. În plus, piața forței de muncă va fi afectată și de declinul global al încrederii în politicile economice.
„Asemuim această situație Nodului Gordian”, spune directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof. „În ultimii șase ani, pe fondul crizei, al schimbărilor demografice și al evoluției tehnologice, au apărut diverse tendințe care au influențat capacitatea companiilor și guvernelor de a funcționa cu succes pe noile coordonate economice. Astăzi, vedem cum aceste tendinte se intercalează, exercitând din ce în ce mai multă presiune, iar interdependența lor este atât de complexă încât nu mai pot fi gestionate individual, ci doar în ansamblu. Ca atare, reunirea liderilor economici într-un forum de anvergură și atenția pe care o dedică problemelor legate de forța de muncă sunt un semnal că atât companiile, cât și instituțiile publice au început să conștientizeze noua realitate a pieței muncii și apelează la expertiza reală în domeniu pentru a răspunde noilor provocări.”
În pregătirea reuniunii de la Davos, ManpowerGroup a lansat raportul intitulat „Simplifică pentru a câștiga în Era Resurselor Umane.” Acesta conține un set de concluzii și recomandări adresate liderilor de companii, centrate pe căile de a crește agilitatea organizației. În urma chestionării a 18,773 de angajatori din 42 de țări și teritorii, compania a ajuns la concluzia că agilitatea este considerată importantă de peste 82% dintre aceștia. Cei mai preocupați de problema agilității s-au arătat angajatorii din Costa Rica (88%), Ungaria (85%) și România (82%) la polul opus situându-se angajatorii din Slovenia (41%), Hong Kong (32%) și India (23%). În ultimul an subiectul agilității organizaționale a preocupat, în mai mică sau mai mare măsură, 71% dintre respondenții studiului.
Ca răspuns la nevoia de agilitate, ManpowerGroup a recomandat organizațiilor să prioritizeze simplificarea, percepută ca o aplatizare a structurilor ierarhice, o reducere a insularizării funcționale sau geografice în interiorul companiei, o accelerare a proceselor de decizie și o corelare a strategiilor de atragere și management a talentului cu strategiile de business. Raportul subliniază că simplificarea trebuie să pornească de la conducătorul companiei și să fie preluată de întreaga echipă de management, îndeosebi de directorul de resurse umane, căruia îi revine rolul de vector principal în comunicarea cu piața forței de muncă.
„Pe măsură ce urmărim evoluția tendințelor pe care Manpower le-a identificat cu începere din 2008, devine din ce în ce mai clar că a nu ține seama de importanța talentului reprezintă un real pericol economic. Participarea individului la piața muncii nu este o problemă între multe altele, ci un factor determinant al supraviețuirii și succesului. Nu este suficient să existe o forță de muncă potențială în diverse părți ale globului, trebuie ca aceasta să aibă competențele și atitudinea cerută de angajatori, iar acolo unde forța de muncă talentată este disponibilă, trebuie ca mediul și infrastructura să favorizeze accesarea acesteia de către angajatori. Aceasta este o provocare reală în condițiile în care afacerile sunt globale, talentele au o mobilitate crescută, dar guvernele nu pot acționa decât la nivel local. De aici și nevoia unor discuții la nivel mondial.” explică Valentin Petrof.