Țările cele mai expuse infracțiunilor cibernetice. De ce tocmai Malta este „surpriza” atacurilor
Website Builder Expert (WBE), lider al resurselor online pentru micile afaceri care doresc o
prezență online, a realizat un studiu în care a investigat cât de vulnerabilă este UE la
infracțiunile informatice și a descoperit că locuitorii din mai multe țări pot fi expuși mai mult decât se crede.
Ținând cont de o gamă de factori, inclusiv istoricul incidentelor de infracțiuni cibernetice,
numărul de apariții de malware, implicarea în inițiativele de securitate cibernetică, precum și de cât de expuse sunt conexiunile la Internet din fiecare țară, rezultatele arată că Malta este țara din UE cea mai expusă la infracțiunile cibernetice cu un punctaj al vulnerabilității de 42%.
Lipsa legislației
Deși s-a clasat la mijlocul clasamentului în privința malware-ului și incidentelor de infracțiuni
cibernetice, procentul ridicat al porturilor de la conexiunile Internet care sunt expuse (73% din toate porturile), lipsa legislației privind securitatea cibernetică și slaba cooperare internațională au propulsat-o în topul indexului de vulnerabilitate.
Aceasta înseamnă că populația Maltei, în pofida întâlnirilor cu infracționalitatea cibernetică puțin mai rare decât vecinii săi din Europa, este de fapt mai expusă pe termen lung având aplicate foarte puține măsuri de protecție sau prevenție.
La celălalt capăt al clasamentului, Finlanda a fost considerată țara cu cea mai ridicată siguranță cibernetică, cu o vulnerabilitate de doar 29%. Aceasta s-a datorat faptului că această țară
nordică are unul dintre cele mai reduse niveluri de infracționalitate cibernetică din Europa și este una dintre cele mai pregătite națiuni în această privință, a doua după Regatul Unit.
Estonia s-a clasat aproape de Finlanda în ceea ce privește securitatea cibernetică, cu o
vulnerabilitate de 30% care reflectă schimbările făcute în strategiile de securitate
guvernamentală, a cadrului legal și a organizațiilor la atacurile cibernetice desfășurate la scară națională în 2007.
Un motiv de alarmă
În mod surprinzător, din Peninsula Iberică, Spania și Portugalia s-a clasat printre cele mai
vulnerabile țări. În special în cazul Spaniei, s-a găsit o proporție șocant de ridicată de conexiuni la Internet care sunt expuse la potențiale amenințări (76%), precum și o implicare foarte redusă privind inițiativele și legislația pentru securitate cibernetică.
James Kiernan, Director la WBE comentează: „Deoarece infracțiunile cibernetice devin din ce în ce mai evidente pe zi ce trece, securitatea cibernetică la nivel internațional este mai importantă ca niciodată dacă țările doresc să-și protejeze interesele și locuitorii. Deși este liniștitor să vezi țări precum Regatul Unit și Germania printre cele mai sigure națiuni, nivelul de vulnerabilitate cibernetică din Europa este în continuare un motiv de alarmă, în special din cauza imensului atac cibernetic din luna iunie.”
Top zece cele mai vulnerabile țări
1. Malta
2. Grecia
3. România
4. Slovacia
5. Spania
6. Lituania
7. Cipru
8. Portugalia
9. Ungaria
10. Bulgaria
Sursa inițială: http://www.websitebuilderexpert.com/eu-cybercrime-risk/