Tehnică, tehnologie și previziuni – la evenimentul de lansare al revistei Cariere
“Motivul pentru care ne-am adunat în această seară este că suntem curioși cu toții să aflăm ce se întâmplă în materie de tehnologie și ce urmează să vedem în viitor”, a spus Daniela Oancea în deschiderea evenimentului. În ultimii ani, inovațiile tehnologice de larg consum au dat buzna în viețile celor mai mulți dintre noi, fie prin intermediul faimoaselor telefoane mobile și tablete, care înlocuiesc încet, dar sigur, vechile computere, fie prin intermediul televiziunilor digitale și a televizoarelor inteligente, pe care cu ani în urmă nici măcar nu ni le imaginam. S-au inventat și diversificat noi metode de lucru, noi metode de comunicare și noi modalități de a ne distra și petrece timpul în mediul virtual. În 2012, lansarea telefonului iPhone 5 a ocupat prima pagină a multor ziare din întreaga lume, iar canalele de știri au fost nevoite să pună în plan secund evenimente precum războaie civile, greve sau alte tragedii ale lumii moderne dacă și-au dorit audiență. În contextul în care tehnica și tehnologia nu mai sunt domenii de nișă, pe care le studiază numai premianții la fizică și matematică din clasă, ci aproape toată lumea, interesul crește, iar întrebările sunt multe.
Întrebat care a fost cea mai uimitoare transformare tehnologică de la apariția smartphone-ului, domnul Cătălin Buliga a replicat că “reperul de timp este deja foarte scurt”, dar că, în general, face o mare diferența între invenție și inovație. “Dacă ar fi să mă gândesc la o invenție tehnologică care a revoluționat sau ar putea revoluționa lumea de după smartphone, cred că ar fi foarte puține.” Totuși, domnul Buliga a spus că dacă ar fi să dea credit unei invenții de anul acesta, aceea ar fi cea făcută de patru cercetători de la MIT (Massachusetts Institute of Technology), care au inventat transformarea Sparse Fourier, mult mai avansată decât precedenta, practic unul dintre elementele care stau la baza științei calculatoarelor. “Această nouă transformare Fourier ar putea permite prelucrări de date de semnal de 10 până la 100 de ori mai rapide”, a spus Buliga.
Pentru Sebastian Văduva, uimirea nu constă neapărat în dispozitiv, ci în adopția pe care ele le au printre oameni. Mai degrabă reacția oamenilor la ele, decât obiectele în sine. Dar la capitolul invenții, domnul Văduva a spus că domeniul roboticii i se pare foarte interesant și a dat ca exemplu un robot care poate să alerge mai repede decât un ghepard. Totuși, CEO-ul companiei APPSCEND nu vede mari invenții în viitorul apropiat, deoarece toate aparatele electronice au la bază tranzistorul, iar direcția nu poate fi schimbată fundamental.
Alin Jderu, mentor la Tech School și un constructor versat de roboți care mai de care mai diverși, s-a declarat încântat de robotul japonezilor de la Honda. Roboțelul, care are aproape un metru înățime, poate analiza mediul înconjurător, poate urca trepte și face alte lucruri interesante, dar, după spusele lui Alin, are la bază tot un tranzistor. Alin crede însă că ochelarii de tipul celor inventați de Google, aflați încă în dezvoltare, ar putea fi următoarea invenție care va da pe spate opinia publică.
În zona de televiziune digitală, sau mai degrabă zona digitalizării, cum a ținut să precizeze Chief Technical Officer-ul UPC România. Practic, toată comunicare din ziua de astăzi, fie ea televiziune, internet sau telefonie, este redusă la niște biți. Acest lucru a deschis o poartă imensă între lumea IT, legată mai mult de internet, și lumea telecom, care aparține mai degrabă televizoarelor din sufragerie. Integrarea celor două lumi, până nu de mult complet separate, este o provocare pentru cei care lucrează în lumea telecom. Domnul Buliga a spus că în compania din care provine se lucrează deja de trei ani la un asemenea proiect, care a fost lansat în Olanda. Integrarea va fi completă, în sensul că telecomanda televizorului va fi și tastatură, iar televizorul va rula internetul exact ca pe calculator, plus o integrare completă a telefonului mobil, a tabletelor și laptopurilor, care vor fi disponibile pe ecranul televizorului.
Pe parcursul evenimentului s-a atins un subiect foarte interesant, legat de cercetarea în tehnologie care se desfășoară în sistemul de învățământ, iar cei trei invitați au spus că mai este mult de lucru în acest sens, mai ales în ceea ce privește partea practică. Domnul Buliga ne-a dat ca exemplu parteneriatul pe care compania UPC l-a realizat cu școala tehnică la care lucrează Alin Jderu, unde o serie de copii interesați de tehnică ajung în câteva zile să construiască un roboțel care funcționează. Alin, care este mentor la această școală, a sesizat că cea mai importantă latură a învățământului ar fi să îi determini pe copii să fie interesați de ceea ce s-a predat în oră chiar și în recreație. Sebastian Văduva crede și el că mai este de lucru și a semnalat absența unor cursuri de antreprenoriat în școli, pe care le crede foarte importante în acești ani. Domnul Văduva consideră că, așa, mulți tineri vor putea să își deschidă propriile afaceri, ceea ce este de preferat, mai ales în societatea românească, în care sectorul bugetar atârnă greu de deficitul economic al României. Evenimentul s-a încheiat cu o demonstrație realiză de Alin, campion național la robotică, în care și-a controlat roboții cu ajutorul propriului telefon mobil.
Pentru mai multe imagini de la eveniment, click aici.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul companiei UPC