Trei lucruri pe care să încetezi să le faci pentru a fi productiv. Dovedite științific
1. Încetează să mai lucrezi peste program
Știi de unde provine săptămâna de lucru de 40 de ore? În 1926, Henry Ford, industriașul american care a înființat Ford Motors, a demarat o serie de experimente care au avut un rezultat cel puțin interesant: scazând timpul de lucru zilnic de la 10 la 8 ore și săptămâna de lucru de la 6 zile la 5 zile, crește, deși nu ai spune, productivitatea.
Următorul grafic ne arată care este diferenta dintre programele de lucru de 40 de ore și cele mai îndelungate, diferență concretizată în eficiența angajaților.
În ceea ce privește odihna pe care o pierdem dacă petrecem prea multe ore la birou, un alt studiu, derulat de către armata americană, relevă faptul că dacă ratăm o oră de somn pe noapte, capacitățile noastre cognitive se vor degrada, ajungând la echivalentul unei alcoolemii de 0.10. Același studiu mai spune că 70% dintre angajați nu dorm suficient.
Știai că Leonardo da Vinci dormea, în reprize scurte, în timpul zilei și mai puțin noaptea?
Eleanor Roosevelt, soția președintelui american Franklin D. Roosevelt, obișnuia să se energizeze înaintea discursurilor cu un „pui de somn”?
Iar exemplele pot continua. Concluzia este doar una: dacă te simți obosit, de ce nu ai pune, preț de niște minute, capul pe birou să îți încarci bateriile?
2. Nu spune „Da” prea des
Știi de ce? Conform principiului lui Pareto, 80% dintre efecte provin din 20% din cauze. Prin urmare, în loc să lucrezi intens, mai bine te-ai concentra pe task-urile importante și să nu mai spui „Da” celor care te trag în jos, te seacă de energie și nu au rezultate.
“Diferența dintre oamenii de succes și cei de foarte mare succes este că cei din urmă spun nu foarte des”, spune Warren Buffet.
Dar când să spunem da și când să spunem nu?
Pentru a ajunge la o concluzie, în 2012 a fost derulat un studiu pe 120 de voluntari. Aceștia au fost împărțiți în două grupe. O parte dintre ei trebuiau să spună „Nu pot”, iar ceilalți „Nu”.
Fiind rugați să servească niște ciocolată de pe masă, 61% dintre cei care au spus „Nu pot” au ales să guste din tratație. Dintre cei care au spus „Nu”, doar 36% dintre ei au făcut-o.
Așadar, învață să fii radical. Orice nuanță, cât de mică, te poate apropia de neproductivitate.
3. Încetează cu perfecționismul
Dr. Simon Sherry a condus un studiu în acest sens. El a găsit o corelație foarte puternică între perfecționism și scăderea productivității.
Conform acestuia, perfecționiștii tind să:
- Petreacă mai mult timp pentru a rezolva un task.
- Procrastinează și așteaptă momentul perfect pentru a începe să facă ceva. În business, momentul perfect este prea târziu.
- Pierd vederea de ansamblu pentru că se concentrează pe micile detalii.
Sper că te-am făcut să conștientizezi unde greșești în încercarea de a deveni mai productiv. Să știi însă că nu te vei schimba peste noapte. Ca orice lucru, necesită efort. Dar unul care merită, ai să vezi!