Tur multisenzorial în Galeria de Artă Europeană pentru persoanele cu deficienţe de vedere, de auz şi de vorbire
Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar al Fundaţiei Orange România, prin programul „Lumea prin culoare şi sunet”, şi s-a derulat în perioada mai 2013 – aprilie 2014.
În cadrul proiectului au fost realizate aplicaţii multimedia şi de realitate augmentată, replici tactile, mostre textile, o „bibliotecă de sunete” şi o „bibliotecă olfactivă” ce oferă publicului cu nevoi speciale experienţa unei explorări multisenzoriale a Galeriei de Artă Europeană. În plus, împreună cu beneficiarii au fost concepute tururi ghidate şi ateliere speciale pentru aceste categorii de public.
Produsele multimedia realizate pornind de la câteva dintre capodoperele Galeriei de Artă Europeană – Buchet cu flori de Jan Brueghel cel Bătrân, Sfântul Francisc şi Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant de Guercino şi Poartă (Saint-Tropez) de Paul Signac – au rolul de a aduce în atenţia tinerilor, prin mijloace moderne şi atractive, poveştile de dincolo de imagine şi de a facilita procesul de înţelegere a artei.
Capodopera lui Jan Brueghel cel Bătrân – Buchet cu flori -(foto) se află la baza unei aplicaţii de realitate augmentată ce propune o nouă modalitate de a percepe pictura şi oferă informaţii utile despre istoria, stilul de viaţă şi credinţele oamenilor din secolul al XVII-lea. Aplicaţia prezintă buchetul de flori în 3D, detalii despre istoricul „dinastiei Breughel” şi propune un traseu al florilor prin cele trei galerii permanente ale muzeului. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de pe AppStore şi Google Play.
De asemenea, maeştrii parfumieri de la Expressions Parfumées din Grasse au creat un parfum inspirat de acest tablou, care face parte din „biblioteca olfactivă” special creată pentru turul multisenzorial.
Lucrările Sfântul Francisc şi Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant, de Guercino, şi Poartă (Saint-Tropez), de Paul Signac, beneficiază de aplicaţii multimedia accesibile pe două touchscreen-uri amplasate în apropierea tablourilor, care oferă informaţii despre elementele compoziţiei – planuri, personaje, sursa de lumină (Guercino) şi despre corespondenţa dintre sunete şi culori (Signac).