Un nou job în România care vă poate aduce 100.000 de euro pe an
În Marea Britanie, salariul pentru un astfel de post se situează între 30.000 și peste 100.000 de euro pe an
Un exemplu este concludent în acest sens: o familie din România, formată din patru membri, care locuiește într-un apartament, ar putea plăti, în medie, cu 10% mai puțin sau echivalentul a 150 de euro pe an, dacă administratorul clădirii ar implementa un program de eficiență energetică.
În România nu există încă o bază statistică specifică meseriei de Facility Manager, această calificare fiind în prezent asimilată celei de administrator. Spre comparație, în Marea Britanie, doar în cadrul British Institute of Facilities Management (BIFM), cel mai prestigios institut de specialitate din Europa, sunt aproape 13.000 de membri, în timp ce aproape orice organizație cu mai mult de 200 de angajați are câte o persoană care îndeplinește funcția de Facility Manager. În Marea Britanie, salariul pentru un astfel de post se situează între 30.000 și peste 100.000 de euro pe an. El poate varia în funcție de alte beneficii pe care le primește persoana respectivă: mașină de companie, pensii private, acces la servicii de sănătate sau alte tipuri de bonusuri.
Ca obiective, reducerea emisiilor de carbon și îmbunătățirea eficienței energetice au început să fie prioritare pe agenda dezvoltatorilor de proprietăți comerciale și a echipelor pe care le coordonează.
În România, pentru ridicarea nivelului de cunoștințe profesionale, viitorii Facility Manageri au acum la dispoziție, pentru prima dată, cursuri de energy management oferite de către Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România (RABO), împreună cu BIFM, unde pot învăța de la profesioniști recunoscuți internațional. Cursurile oferă o certificare a cunoștințelor recunoscută la nivel global, astfel că absolvenții pot practica meseria în orice țară doresc.
Unul dintre acești experti este Dick Grant, care vine la București pentru a susține un curs de specialitate pe 13 noiembrie, la Ramada Nord Hotel. Cu o experiență de peste 15 ani în programe de reducere a consumurilor de energie, a emisiilor de carbon și a impactului lor asupra mediului, atât în Marea Britanie cât și în alte țări din lume, Dick Grant va explica, în cadrul cursului „Energy Management for Facility Managers”, de ce este important să se eficientizeze consumul energetic într-o clădire, cum poate fi făcut acest lucru în cel mai bun mod și care sunt câștigurile care decurg din acest proces.
„Dacă toți oamenii ar consuma cu 5% mai puțină energie, am reuși să închidem o termocentrală pe combustibil fosil”, spune specialistul, printre clienții căruia se numără companii mari, precum Oracle Corporation, Barclays plc, Exxon Mobil, BP, State Street sau Cadbury.
„Climatul actual al pieței proprietăților comerciale din România ne schițează deja marile tendințe care vor apărea în anii următori. Privită în ansamblu, piața se apropie de noi perioade de renegocieri, relocări, eficientizări și consolidări, așadar competențele pe care noi le propunem în cadrul cursurilor organizate în colaborare cu BIFM pregătesc managerii de facilități din România pentru relația cu clienții lor și deschid perspectiva pentru noua industrie de real estate. Serviciile cu valoare adăugată, precum relația cu clientul, beneficiile oferite și o comunicare transparentă a programelor și măsurilor care vizează o eficientizare a costurilor operaționale vor face diferența în anii ce urmează”, explică și Ioan Bejan, Secretar General al RABO.
În prezent, toții managerii de facilități au ca punct comun provocarea de a-și îmbunătăți continuu serviciile, făcând uz de tot mai puține resurse, din cauza bugetelor din ce în ce mai mici în toate sectoarele.
Programele de instruire oferite de BIFM sunt strâns legate de cele 20 de competențe specifice domeniului de Management al Facilităților și au fost proiectate pentru a sprijini profesioniștii din acest domeniu să se dezvolte și să evolueze din punct de vedere profesional.