Vinosfera clasei de mijloc – Un studiu despre cultura, consumul și percepția vinului
Studiul a fost făcut în contextul în care piața vinului este una din cele mai concurențiale din cauza multitudinii de produse. Autorii studiului estimează că deși este o piață afectată de criză, are potențial de dezvoltare din cauza creșterii aprecierii culturale a vinului.
Principalele descoperiri ale studiului sunt legate de interesul segmentului studiat pentru cultivarea personală, un stil de viață rafinat, maturizarea gusturilor și a deciziilor de consum. Studiul pornește de la o analiză socio-demografică și psihografică a publicului țintă. Este cercetată în profunzime aprecierea subiectivă a locului pe care îl ocupă vinul în viața acestor oameni și modul în care se diferențiază de celelalte băuturi. De asemenea, studiul explorează cum decurge consumul în oraș și în mediul privat, pe ce canale se face achiziția, ce ritualuri sunt asociate cu vinul și care e frecvența consumului. shortCUT research a evaluat cunoștințele despre vin ale respondenților printr-un quiz și astfel a descoperit două niveluri de cunoștințe caracteristice novicilor și experimentatorilor.
“Acești oameni pe care i-am denumit generic Hedoniștii cultivați, care prefigurează vârful piramidei clasei de mijloc din România, caută întotdeauna calitatea produselor pe care le consumă, iar vinul nu face excepție. Cu toate acestea, oferta devine din ce în ce mai variată și odată ajunși la raft, ei se confruntă cu dificultatea de a face alegerea potrivită,” declară Alina Floroi, Chief Research Scientist la shortCUT research.
Studiul urmărește și cum se face construirea relației cu vinul și ce îi ghidează pe consumatori în alegerile lor. “În traseul lor de informare, oamenii caută repere, iar noi ne-am străduit să structurăm aceste repere cât mai bine pentru a fi utile celor din industria vinului.” spune Ana Chiciu, Field Scientist la shortCUT research.
Unul din capitole explorează și preferințele gastronomice, care coincid cu aspirațiile la o viață sănătoasă, fără excese și interesul pentru mâncare de calitate. “Am descoperit că hrana este un subiect de interes major în viața targetului studiat și cu atingeri față de maturizare, sănătate și echilibru,” declară Raluca Creangă, cercetător la shortCUT research.
Segmentul studiat este alcătuit din persoane care au meserii cu profil liberal sau care au ajuns la un nivel de trai satisfăcător și pentru care consumul de vin este o emblemă din punct de vedere social.
Metodologia folosită a presupus interviuri cu oameni dintr-o paletă largă de meserii, observații în comerț și Horeca, interviuri cu Educatori – cei care prezintă vinurile publicului într-o formă sau alta (Marius Tudosiei – Băcănia Veche, Mona Arsulescu – blogger, Ileana Văduva – proprietar de magazin), observații și discuții informale în baruri și restaurante și studii de specialitate deja efectuate pe această temă, în România și străinătate.
Pentru o înțelegere bună a dinamicii vinurilor, shortCUT research a compilat și un modul despre piață și strategie care poate fi achiziționat separat. El a fost alcătuit prin desk research și completat cu observații strategice. La acest modul a contribuit Vilma Minor, specialist în comunicare și strategie, cu o experiență solidă în toate categoriile de produse. Ea face o analiză comparativă a marketingului de vin față de cel de bere, discută o segmentare a pieței și face recomandări de acțiuni punctuale.