Vrei să schimbi lucrurile? Începe cu tine!
Și mai puțini sunt dispuși să investească timp și efort în slujba altora. Aceasta nu înseamnă că nu putem contribui cu ceva pentru a-i ajuta pe oameni. Chiar dacă rămânem în micul nostru colț de lume, pe scaunul nostru din birou, nu strică să ne punem, din când în când, întrebarea: „Cine ar trebui să devin ca să fiu o persoană care schimbă lucrurile?”
Oare e mai ușor să-i forțezi pe oameni să se schimbe sau să faci asta prin puterea exemplului? Cum obții schimbarea pe care o urmărești? Dacă vrei să o impui cu forța, ea va dura atâta timp cât îți exerciți forța. Oamenii vor fi nemulțumiți sau indignați, așa că schimbarea s-ar putea să nu dureze. Le poți comanda să se schimbe, dar nu va dura prea mult. Interesul stârnit se va pierde odată cu pierderea gradului de noutate și va interveni oboseala.
„O schimbare reală vine mai întâi din interiorul individului, numai atunci el poate încerca să-și aducă o contribuție semnificativă pentru umanitate.” Citatul acesta, postat la un moment dat pe contul de Twitter al lui Dalai Lama, a făcut înconjurul lumii. De ce? Pentru că îndeamnă la o cale diferită. Prin propria schimbare, vizibilă, devii un exemplu pe care alții să îl urmeze. Le oferi motivație prin însăși transformarea pe care o văd în tine, arătându-le celorlalți modul concret în care poate arăta schimbarea, în absența fricii și a intimidării.
Noua metodă de a inspira sau motiva presupune să-i atragi pe oameni ca să îi aduci la tine, și nu să-i împingi de la spate. Procedând astfel, devii catalizatorul schimbării. Cei pe care reușești să îi inspiri și ți se alătură se transformă în acea forță care înfăptuiește schimbarea.
Din fericire, există lucruri la care ne pricepem și pe care le facem foarte bine și acesta este modul nostru de a contribui la schimbare. Cât timp ne perfecționăm și perseverăm, ceilalți beneficiază de contribuția noastră îmbunătățită, și în această cheie trebuie citite exemplele pe care vi le aducem în această ediție de septembrie.
Întrebarea care rămâne este „ce vrei să faci"? Cum ai vrea să fie lumea în care trăiești și ce ai putea să faci tu ca să schimbi ceva? De multe ori te vei simți singur, pe cont propriu. Dar dacă ai găsit o cale de a merge înainte, ceilalți te vor urma. S-ar putea să nu fie ajutorul perfect pe care îl aștepți, dar, prin însoțirea cu alții, vei putea înainta și vei și învăța.
Exemplele pe care vi le aducem în ediția print din septembrie arată de ce nevoia unora de a se îmbunătăți pe ei înșiși, de face schimbări, de a o lua de la capăt în condiții incerte, de a se încăpățâna să persevereze îi poate inspira pe ceilalți.
E o lume imperfectă în care oamenilor și societății le lipsesc multe. Vestea bună e că, odată întorși la treabă, există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a schimba ceva, asa că nu mai așteptați cadrul perfect. Orice început de toamnă e un moment destul de bun să provocați schimbarea pe care vreți să o vedeți în lume.