„Prototipul femeii” de succes. Tu l-ai „bifat”?
Or, prototipul femeii de succes, în opinia Oanei Băluță, conferenţiar universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, trebuie conturat de fiecare femeie în parte, în funcţie de domeniul în care activează şi de propriile planuri de viaţă şi valori: „Eu nu conturez prototipuri, pentru că sunt scheme care limitează alegerile şi dezvoltarea persoanelor.”
Faptul că avem puțini lideri-femei poate fi pus pe seama rolului de gen însușit de femei printr-o educație tradițională, într-o societate patriarhală, și prin dezvoltarea unui comportament submisiv.
„Avem un leadership feminin nu aşa de bogat cantitativ, pentru că femeile, spre deosebire de bărbaţi, au din punct de vedere istoric o experienţă mult mai recentă a drepturilor lor. Da, avem mai puţine lidere, fiindcă femeile şi bărbaţii sunt educaţi diferit în raport cu asertivitatea și autonomia individuală."
"Fetele sunt învăţate să fie mai obediente, mai puţin independente, pentru că aceste aspecte corespund unor roluri, unei identităţi, respectiv unor comportamente de gen tradiţionale care încă mai operează cu noţiunea de locul femeilor este la …"
Trăsăturile tradiţional masculine au fost transferate poziţiei de lider, indiferent de cine o ocupă. „Eu aş chestiona însuşi caracterul masculin ori feminin al unor trăsături. De exemplu: de ce asertivitatea este obligatoriu masculină? De ce nu este, de fapt, o trăsătură a celor două genuri?”
Avem mai puţine lidere în business şi în politică, de pildă, pentru că aceste sisteme limitează şansele femeilor. În business este important, spune Oana, mentoratul. „Sunt studii care arată că femeile au mai puţin acces la un mentor în comparaţie cu un bărbat, pentru că oamenii se grupează «după chipul şi asemănarea lor».”
În politică, spune ea, întregul eşafodaj este limitativ şi mai degrabă închis. Oamenii au o mare dexteritate în a se minţi şi a-i minţi pe alţii. „Ştiţi, de pildă, că sistemul electoral, adică regulile de organizare a alegerilor, afectează diferit ponderea femeilor? Un sistem proporţional este mai deschis pentru reprezentarea femeilor, pe când unul mixt sau majoritar este presărat cu obstacole. Atunci când discuţi despre subreprezentarea femeilor, se tot introduce noţiunea de meritocraţie, dar aceasta este totuşi falsă.
Citeşte şi Eşti femeie? Perfect, te plătim mai puţin!
Un sistem politic meritocratic reflectă distribuţia inegală a meritului şi a abilităţilor în rândul oamenilor; într-un astfel de sistem, oamenii nu sunt judecaţi după genul lor, de pildă. Dar, dacă vorbim despre meritocraţie în politică, înseamnă că actualii membri ai Parlamentului sunt cele mai merituoase persoane nu-i aşa? Dar nu sunt. Pentru că nu sunt înseamnă că sistemul politic trebuie analizat în profunzimea sa şi identificate acele mecanisme care înlătură mare parte dintre competitoare, respectiv pe femei.”
Acest material a fost publicat în ediția cu numărul 215 a revistei CARIERE. Revista CARIERE poate fi găsită la punctele de presă Inmedio, Relay și One Minute.
Pentru informații privind abonamentele ne puteți contacta la secțiunea Abonamente.