Cum își cheltuiesc miliardarii banii
Bill și Melinda Gates și Warren Buffett sunt unii dintre cei mai bogați oameni ai planetei, dar în același timp și cei mai darnici când vine vorba de binele general. De altfel, ei au și înființat o organizație, Giving Pledge, care invită cei mai bogați oameni din lume să garanteze că vor lăsa, în timpul vieții sau prin testament, mai mult de jumătate din avere unor organizații care se ocupă cu acțiuni caritabile. Până acum peste 130 de indivizi sau familii au răspuns acestui apel, iar unii dintre ei spun că sunt dispuși să meargă mai departe, până la a renunța la 99% din avere.
Bill și Melinda Gates au donat până acum 27 de miliarde de dolari și sunt interesați mai ales de eradicarea bolilor care pot fi prevenite, dar nu numai. Își folosesc fundația pentru a finanța inițiative și programe din toată lumea, atât pentru susținerea dezvoltării agriculturii, cât și pentru acordarea de ajutoare de urgență, combaterea sărăciei urbane, sprijinirea sănătății globale și a educației. Prin suma donată sunt cei mai mari donatori ai planetei, potrivit datelor oficiale. Familia Gates e devotată mai ales combaterii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinări. Fundația livrează vaccinuri pentru boli precum poliomielita și tuberculoza către țări care au nevoie.
Warren Buffett a promis să dea peste 99% din avere și a donat deja mai mult de 21,5 miliarde de dolari. A declarat că 20% din acțiunile firmei sale, Berkshire Hathaway, au fost distribuite pentru diverse cauze caritabile. În vara aceasta a dat 2,8 miliarde de dolari. Anul trecut a alocat o sumă asemănătoare. Și spune că va continua să aloce 4% din acțiuni în fiecare an.
Mark Zuckerberg și soția sa Priscilla luptă contra Ebola și pentru îmbunătățirea școlilor publice din zona San Francisco. Fondatorul Facebook a fost unul dintre primii care au aderat la Giving Pledge în 2010. Până acum, cei doi soți au donat 1,6 miliarde de dolari. Anul trecut au alocat 25 de milioane de dolari fundației CDC pentru combaterea Ebolei și i-au încurajat și pe cei care îi urmăreau pe Facebook să facă la fel. Au mai alocat 75 de milioane de dolari către Silicon Valley Community Foundation pentru susținerea spitalului general din San Francisco. Alte 100 de milioane de dolari au mers către îmbunătățirea educației din școlile publice aflate în zona San Francisco și în Newark, New Jersey.
Paul Allen, co-fondator Microsoft, a donat până acum 2 miliarde de dolari pentru a finanța cercetarea științifică prin Allen Institute for Brain Science. A aderat la Giving Pledge în 2010. Cercetările vizează cauzele genetice ale afecțiunilor creierului, precum și funcțiile creierului și perturbarea lor. Din cei 2 miliarde de dolari donați până acum, 100 de milioane au fost alocați anul trecut pentru combaterea virusului Ebola.
Richard Branson își dedică 80% din timp Virgin Unite, ramura caritabilă a Virgin Group. Anul acesta fundația non-profit a aniversat 10 ani de când folosește abilitățile antreprenoriale pentru a găsi soluții pentru reducerea emisiilor de carbon, protecția mediului și rezolvarea conflictelor. Bronson și soția sa Joan au aderat la Giving Pledge în 2013.
Manoj Bhargava, fondator și CEO al 5-Hour Energy, a promis că va dona 90% din avere. Cei mai mulți bani sunt folosiți în prezent pentru reducerea suferinței umane. Fundația sa a adoptat peste 400 de proiecte până acum, care vizează construirea sau îmbunătățirea de școli și spitale și educarea femeilor în zona rurală a Indiei. O altă zonă de interes este mediul.
Sara Blakely, fondator Spanx, s-a alăturat cauzei pentru a face lumea un loc mai bun pentru femei. A început cu un program numit Leg-UP, care le dă femeilor antreprenor oportunitatea să își prezinte produsele pe gratis în catalogul Spanx. De asemenea, a ajutat femeile să își finanțeze educația superioară, a finanțat programe antreprenoriale pentru fete în școli și a donat 1 milion de dolari la Academia de Lidership pentru fete din Africa de Sud, proiect dezvoltat de Oprah Winfrey.
Patrice Motsepe, fondatorul companiei miniere African Painbow Minerals și primul și singurul miliardar negru din Africa de Sud, îi ajută pe oamenii marginalizați și dezavantajați din țara sa. Împreună cu soția sa, Precious, încearcă să elimine disparitățile din Africa de Sud. În 1999 au creat Fundația Motsepe și folosesc cel puțin jumătate din avere pentru a crea noi joburi, a susține educația și a îmbunătăți viața copiilor și a șomerilor.
Azim Premji, fondatorul firmei indiene de consultanță și IT Wipro, finanțează reforma sistemului public de educație din India, prin pregătirea profesorilor în cadrul unei universități care îi poartă numele și prin donarea de programe software. A donat până acum 8 miliarde de dolari, potrivit Wealth-X. A aderat la Giving Pledge în 2013, dar înainte donase 8,7% din acțiunile Wipro, evaluate la 2 miliarde de dolari, pentru înființarea fundației sale.