Cum să faci fotografii minunate și leadership de calitate
Dacă înțelegi ce faci, adeseori lucrurile ies mai bine și mai repede. Nu e suficient să fim inteligenți, e bine să fim și conștienți. Iată câteva reguli de compoziție în fotografie, care te ajută să faci și fotografii minunate, și leadership de calitate:
1.LINIA ORIZONTULUI SĂ FIE ORIZONTALĂ
În fotografie, linia orizontului trebuie să fie orizontală. Altfel, fotografiile tale vor arăta o lume ce pare ușor înclinată și gata să cadă. Sigur, o fotografie digitală poate fi corectată ulterior, dar nu fără a pierde din cantitate și claritate.
Și în leadership, unele lucruri stau la baza funcționalității și sunt lipsite de echivoc. Nu poți construi viitorul dacă trăiești în trecut, nu poți angaja oameni inovatori pe care apoi să-i limitezi în tipare, nu te poți dezvolta repede dacă te îneci în birocrație. E important să privești în profunzime și să înțelegi cum merg lucrurile, ca să poți construi o organizație și o echipă funcționale. Așadar, găsește-ți punctele de reper și ghidează-te după ele. Ai grijă ca nordul să fie nord și orizontul orizont.
2.REGULA TREIMILOR
În fotografie, nu poziționa subiectul principal exact în mijlocul imaginii. Uneori nu arată rău, dar e mult loc de mai bine.
Regula treimilor susține că o imagine poate fi împărțită în nouă părți egale, prin două linii imaginare orizontale echidistante și două linii imaginare verticale echidistante (vezi imaginea de deschidere a acestui articol). La intersecțiile acestor linii imaginare se formează patru puncte. În aceste patru puncte e cel mai bine să fie amplasat subiectul sau elementele principale care alcătuiesc compoziția fotografiei. Alinierea elementelor compoziției după aceste puncte creează mai multă tensiune, energie și interes comparativ decât simpla centrare a subiectului sau elementului în imagine. Iar fotografia va avea un aspect estetic și profesionist. Cifra trei e interesantă și relevantă în multe domenii. Poziția unui punct este determinată prin triangulație, de exemplu.
Așadar, deplasează subiectul imaginii tale într-o parte. Care parte? Cea care ți se pare mai potrivită, în contextul dat. De exemplu, dacă e vorba de o ființă, lasă-i loc de privit sau de pășit, pentru că oamenii sunt mai interesați de ce urmează, decât de ce-a fost. Dar, după ce repoziționezi subiectul în imagine, ai grijă să refocalizezi pe subiect.
În leadership, nu înțelegi bine subiectul dacă-l plasezi în centru și ignori contextul. Lasă loc de conjunctură și privește subiectul în interacțiune cu cel puțin două elemente definitorii, pentru că raporturile astfel stabilite îți conturează imaginea și îți arată sensul și funcționalitatea – de care trebuie să ții cont atunci când analizezi și iei decizii. Privește în ansamblu și în perspectivă. Și, la fel cum nici într-o fotografie nu încape viața și lumea toată, alege atent ce să incluzi în proiectul tău.
3.ÎNCADRAREA
Include în fotografie un element din imediata apropiere, care să încadreze subiectul mai îndepărtat pe care-l fotografiezi. Este un truc util mai ales în cazul peisajelor, care adeseori includ elemente aflate la mare distanță. Elementul din apropiere va da adâncime fotografiei, îți va ancora privirea în imagine și o va conduce către subiectul fotografiat. În caz contrar, vei obține o imagine cu aspect plat, de pe care ochiul va sta să alunece în afară. Așa că, atunci când fotografiezi, nu e neapărat necesar să scoți din imagine și crengile copacului, și eșarfa iubitei tale.
La fel, în leadership, ancorează-ți viitorul în prezent și visul în funcționalitate. Și caută elementul care să-ți dea buna măsură a lucrurilor. Și ai mereu în vedere valorile tale și scopul mai mare.
4.ATENȚIE LA FUNDAL
Ochiul scapă ușor fundalul din vedere. Dacă nu ești atent, de-abia după ce ai făcut fotografia vei observa că în spate e ceva care distrage atenția de la subiectul tău (din umărul prietenului tău iese un stâlp de telegraf) sau cu care subiectul tău se confundă (între subiect și fundal nu există suficient contrast). Un pic de atenție rezolvă foarte simplu această problemă și crește mult calitatea fotografiilor tale.
În leadership, ai grijă să nu creezi situații absurde, aducând în același context elemente care nu funcționează împreună sau care se eclipsează și se aplatizează reciproc până își pierd identitatea și individualitatea.
5.DECUPAREA
Decupează imaginea la ceea ce contează. În fotografie nu încape tot ce vede ochiul, la fel cum ochiul nu vede lumea întreagă. Mai sus, relevantă este interacțiunea dintre om și pește, așa că nu e important să vedem corpul omului în întregime. Lasă în afara imaginii ceea ce nu contează pentru subiectul fotografiei tale. Astfel, subiectul devine mai mare, detaliile sunt vizibile, dinamica este captivantă și fotografia mai interesantă. Rezumă-ți fotografia în cuvinte și decupează imaginea după rezumatul pe care l-ai făcut.
În leadership, elimină din cadru elementele care îți distrag atenția de la subiectul pe care îl analizezi sau care lasă loc la interpretări și te rătăcesc pe drumuri îndepărtate și neumblate, de pe care nu mai știi sau te costă prea mult să te întorci. În plus, partea care nu se vede îți activează imaginația – care îți va completa imaginea în mod creativ și inovatar.
6.LINIILE CONDUCĂTOARE
Liniile conducătoare sunt cele care îți direcționează privirea către subiectul principal. Pentru a-și îndeplini rolul, o linie conducătoare trebuie să fie suficient de lungă încât să capteze privirea și trebuie să pornească din planul apropiat ca să amplifice senzația de tridimensionalitate a fotografiei.
În leadership, caută firul roșu care îți arată cum se leagă lucrurile, ca să înțelegi care e sensul, rostul și scopul. Când vorbești cu echipa ta, folosește-te de o linie conducătoare care să le clarifice, logic și progesiv, viziunea ta. Adeseori, linia conducătoare este cea care îți dezvăluie secretul funcționalității. Cu ajutorul ei vei vedea nu numai cum merg lucrurile, ci și încotro se îndreaptă.
7.NU FOTOGRAFIA NUMAI DE LA NIVELUL OCHIULUI TĂU
Dacă fotografiezi numai de la nivelul tău, toate vor arăta întotdeauna la fel. Așa că ridică sau coboară nivelul, ca să adaugi un nou unghi de interes fotografiei tale și să dezvălui o cu totul altă perspectivă. Cel mai relevant este să fotografiezi de la nivelul la care se află subiectul tău – astfel vei realiza o conexiune intimă cu acesta, care va crește impactul fotografiei. Altfel, vei crea o senzație de separare, de deconectare, de înstrăinare.
În leadership, nu te limita la perspectiva ta, surprinde-te mereu cu alta sau cu a altuia. Repoziționează-te mereu, caută alte unghiuri, dezvăluie-ți alte elemente și opțiuni. Vei avea o imagine de ansamblu, îți vei deschide mintea, îți vei stimula imaginația. Vei dezvolta și vei inova mai bine și mai inspirat.
8.CAUTĂ DETALII
Fotografiază detaliile. Adu în fața ochiului ceea ce în mod obișnuit îi este invizibil (prin distanță, prin dimensiune, prin stratificare). Privește dincolo de aparențe, dezvăluie tainicul – nu pentru a-l demistifica, ci pentru a-l celebra.
Iar în leadership, dacă pătrunzi în miezul lucrurilor, detaliile de componență și de funcționalitate adaugă o bogăție fascinantă vieții și business-ului. Odată descoperit, sensul poate fi scalat, adaptat, recreat, repoziționat.
9.FĂ FOTOGRAFII VERTICALE
Cel mai simplu și mai la îndemână este să încadrezi orizontal. Dar unele subiecte sunt mult mai bine puse în valoare printr-o fotografie verticală. Încearcă să fotografiezi același subiect atât vertical, cât și orizontal și vei vedea că ochiul se deplasează diferit în fotografie, iar imaginea își schimbă sensul – de exemplu, o imagine orizontală va pune accent pe panorama care se vede din vârful muntelui, iar o fotografie verticală va pune în valoare înălțimea muntelui sau cât de abrupt este.
În leadership, combină și încadrează elementele în moduri diferite, pentru că raportul dintre subiect și context îți va dezvălui de fiecare dată un sens sau o direcție mai puțin evidente sau care rămân ascunse în cealaltă încadrare.
10.ÎNCALCĂ REGULILE
Regulile sunt pentru a te ghida, nu pentru a te limita. Atât în fotografie, cât și în leadership, multe adevăruri și detalii sunt în afara regulilor deja descoperite și gata stabilite. Explorează, caută noi sensuri, noi posibilități. Ignoră toate regulile sau, când nu știi ce să faci, respect-o pe cea mai importantă în contextul respectiv.
Lasă-te surprins și uimit de misterul vieții și al funcționalității. E loc să mergem mereu mai departe, pentru că suntem departe de a le fi descoperit pe toate.
Sursă: 10 Easy and Powerful Photography Composition Tips
Fotografii: Chris Bray Photography
Foto deschidere articol: Unsplash