Cum să împaci visătorul cu pragmaticul din tine
Reține, totuși, că a fi un pragmatic nu e neapărat mai bine decât a fi visător. Ai nevoie de ambele lucruri pentru a reuși în ceea ce-ți propui.
Dacă ești cu adevărat cu capul în nori toată ziua și nimic din ceea ce îți propui nu devine realitate din cauza lipsei mobilizării tale, poate că ar trebui să te pui pe treabă. Iată câteva dintre cele mai utile și accesibile metode care să-ți stimuleze pragmatismul. Dar reține: fără o abordare echilibrată și înclinată spre acțiune tot ce vei reuși va fi să intri într-un cer vicios.
1. Notează-ți obiectivele și stabilește-ți un termen-limită
Să spunem, spre exemplu, că ți-ai propus să scrii un roman și să-l predai unei edituri. E minunat! Dar în ce stadiu ești? Ce înseamnă pentru tine „să-l propui editurii”? Cât poți scrie în fiecare zi, astfel încât să-i acorzi, în mod consecvent, un număr de ore? La fel cum acorzi jobului, familiei sau sportului.
Stabilește-ți un termen-limită de predare a cărții, care să nu fie mai mare de un an. De fapt, cel mai eficient este să-ți stabilește mai multe deadline-uri aplicate pe segmentele de scriitură. De exemplu, să scrii un capitol pe lună. Metoda funcționează excelent în orice scop îţi propui, nu numai când vorbim despre romane
2. Echilibrul dintre nevoi și dorințe
De fiecare dată când decizi că vrei să faci ceva, fă o listă cu pașii pe care crezi că trebuie să-i urmezi pentru ca acest lucru să se întâmple. Spre exemplu, să presupunem că vrei să strângi o anumită sumă de bani pentru a-ți deschide propriul business. Calculează-ți bugetul lunar și vezi de unde poți reduce din cheltuieli. Mai mult, poate că va fi nevoie să lucrezi niște ore în plus sau chiar să îți găsești un al doilea job. Dar e un compromis care merită, nu?
3. Stai în preajma oamenilor eficienți și orientați spre acțiune
Sigur ți-e cunoscută zicala „Cine se aseamănă se adună”. Și mai știm că prietenii care te țin în zona de confort sunt, probabil, cei pe care-i preferi de multe ori în preajma ta. Acesta nu e un lucru rău în esență, însă pentru a putea duce la capăt obiectivele pe care ți le propui ai nevoie și de un mediu competitiv și orientat către acțiune, este de părere John Rampton, antreprenor și specialist în comunicare.
Așa că încearcă să stai mai mult în prezența oamenilor activi, care îți spun când greșești, care te motivează, care te susțin concret și dinamic în deciziile pe care le iei. Nu uita, tu îți alegi persoanele pe care vrei să le ai în preajmă.
4. Pune capăt proiectelor care funcționează din inerție
Știi cum a definit Albert Einstein nebunia? „Să fii nebun înseamnă să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții un nou rezultat”. Concluzia? Dacă ai pornit un proiect de ceva timp, dar rezultatele sunt din ce în ce mai proaste, poate că este timpul să te oprești, să reanalizezi și să încerci o nouă abordare. Nu vei ajunge nicăieri dacă repeți la nesfârșit aceleași greșeli.
5. Pornește de la premisa că totul va dura mai mult și va fi mai costisitor
Unul dintre marile dezavantaje pe care le ai atunci când ești un visător incurabil este acela că ai tendița de a bagateliza valoarea lucrurilor și timpul de care ai nevoie să le îndeplinești. Atingerea unui obiectiv ia, de obicei, mai mult decât timp decât estimezi inițial, atunci când doar ți-l imaginezi. Așa că pornește mereu de la premisa că totul va dura mai mult și va costa mai mulți bani. În cel mai rău caz, vei avea la final un surplus din ambele.
În final, reține că nu trebuie să te lași condus de pragmatism în totalitate. Ai nevoie și de visuri, de inspirație, de creativitate și de idealuri.