Cum să te vinzi când ești supracalificat
Principalele motive invocate de angajatori atunci când refuză un om supracalificat pentru jobul respectiv sunt ori că se va plictisi, ori că așteptările salariale nu vor fi îndeplinite.
Totuşi, cum îşi pot găsi acesştia mai uşor de muncă? Specialiștii Glassdoor au câteva îndrumări.
SITUAȚIA NR. 1: Ați fost relocat sau concediat
1: Gândiţi-vă că situaţia e un beneficiu pentru ambele părți
În această situație trebuie să vă fie foarte clar motivul pentru care dvs. ați aplicat pentru un job la care ași fost catalogat drept supracalificat, și scrieți acest motiv pe o bucată de hârtie. Evidențiați „modul în care organizația poate beneficia de experiența dvs. și cum vă puteți ocupa de această poziție astfel încât să vă dezvoltați propriul set de competențe", spune Alan Zelnicker, recruiter executiv. Dacă domeniul de activitate este mai restrâns și compensația este mai mică decât vechea dvs. poziție, trebuie să subliniați modul în care puteți contribui în ceea ce privește valoarea adăugată și ce puteți obține din acel rol.
2: Faceți o schimbare importantă în modul de gândire
Atunci când vă pregătiți pentru un interviu trebuie să vă cultivați încrederea de sine și să gândiți că recrutorii primesc mult de la dumneavoastră, nu că ați fi supracalificat pentru acea slujbă. Trebuie să „luați taurul de coarne” și să nu vă gândiți vreodată că ați ajuns la capătul scurt al bățului. În schimb, adoptați atitudinea pozitivă, și să vă fixați în minte că orice companie ar fi norocoasă să vă aibă! Fără a se părea arogant, reamintiți recrutorilor că experiența dumneavoastră, completată cu bordul companiei fac casă bună și perioada de adaptabilitate va fi cu mult redusă, oferindu-vă astfel mai mult timp să dezvoltați noi abilități benefice atât pentru dumneavoastră, dar mai ales pentru companie.
3: Reevaluați salariul și beneficiile
Gestionarea așteptărilor salariale și ale beneficiilor este o discuție separate. Trebuie să fiți realiști și să acceptați că uneori va trebui să faceți un pas înapoi. Ori de câte ori este posibil, însă, punctați acest lucru fie prin contact direct cu managerul, fie telefonic sau prin intermediul e-mail-ului. În acest fel puteți forma o legătură personală și puteți articula tot ce aveți de oferit. Așadar, care sunt beneficiile de tip win-win care fac ca o mărire de salariu să fie bine-meritată?
SITUAȚIA NR. 2: Îți schimbi meseria sau domeniul de activitate
1: Evidențiați-vă în noua carieră
Nu este un lucru neobișnuit ca oamenii să schimbe domeniul de activitate sau cariera. De fapt, milenalii se pare că trec prin acest proces de cel puțin 4 ori în primi 10 ani de școală. Când lucrați cu recrutorii, evidențiați toate acreditările și abilități noi pe care le-ați dobândit pentru a vă demonstra angajamentul față de această nouă cale pe care ați decis să o urmați. Accentuați-vă dorința de a învăța pentru următoarea voastră carieră.
2: Subliniați rudimentarul
Deși aveți 20 de ani de experiență într-un domeniu, trebuie să demonstrați recrutorilor că sunteți gata să vă redirecționați toate resursele astfel încât să aflați cât se poate de mult despre o lume cu totul nouă în care ați ales să pășiți. Acestea fiind spuse, competențele relevante și rudimentare pot fi întotdeauna transferabile și ar trebui considerate drept valoare adăugată.
3: Faceți-vă cunoscută valoarea
Când discutați despre salariu, asigurați-vă că menționați că ați făcut cercetările, că sunteți conștienți de standardele din domeniu și că vă simțiți confortabil cu ceea ce oferă de obicei aceste tipuri de roluri.
„Cazi de șapte ori, ridică-te de opt.” – Proverb japonez
Ce este de evitat
Cel mai rău lucru pe care l-ai putea face este să spui unui recrutor că vei accepta orice, numai să ai un loc de muncă. Deși acest lucru poate fi adesea adevărul, oamenii vor să vadă că posedați entuziasmul potrivit și că vă potriviți rolului. Trebuie să vă vindeți întotdeauna abilitățile și să evidențiați modul în care sunteți candidatul perfect pentru această slujbă.
CV-ul tău
Dacă ai probleme în drumul tău spre biroul recrutorului și crezi că CV-ul tău ar putea fi de vină, există unele soluții care merită încercate:
- În cazul în care în CV-ul dvs. există o activitate datând de mai mult de 10 ani, vă recomandăm să vă consolidați experiența și să păstrați ceea ce este încă relevant astăzi.
- Dacă aveți mai multe certificări sau competențe, luați în considerare respectarea a ceea ce este relevant pentru locul de muncă pentru care aplicați, eliminând astfel ce poate fi redundant.
- Luați în considerare scrierea CV-ului dvs. într-un mod atractiv, care parcă spune o poveste nouă.
Dacă puteți demonstra modul în care un rol vă va ajuta să vă dezvoltați și arătați cum puteți fi un atu pentru companie, atunci nu veți lăsa vreodată vreun recrutor să vă convingă că sunteți supracalificat! Amintiți-vă că trebuie să vă mențineți încrederea pe tot parcursul procesului și să vă lăsați ghidați de propriile forțe în timp ce vă continuați căutarea.
Acest articol a apărut inițial pe Glassdoor și este reprodus cu permisiune de Fast Company.