„Tinerii ăştia sunt leneşi, pur şi simplu nu le place munca”
Cred că suntem de acord cu toţii că rolul liderului nu s-a schimbat dramatic în ultimii ani – Kotter spune că leadership-ul bun este despre a face faţă schimbării. Ori, în acest moment, schimbările şi diferenţele dintre generaţii sunt mai ample decât în alte epoci datorită evoluţiilor sociale rapide bazate pe tehnologia informaţiei şi comunicării, dar nu numai.
Pe măsură ce forţă de muncă înglobează din ce în ce mai mulţi tineri până în 30 de ani (Generaţia Y, aşa cum o numim deja de vreo 10 ani la scară planetară), liderii îşi ajustează percepţiile şi abordările pentru a fi eficienţi cu un mediu mulţi-generaţii.
Pornind de la premiza – cu cât ştim mai multe despre generaţia Y, cu atât e mai bine – haideţi să vedem câteva dintre miturile despre această generaţie, pe care studiile şi practică ultimilor 3-4 ani le-au demontat.
„Tinerii ăştia sunt leneşi, pur şi simplu nu le place munca”
Mulţi îi vedem că pe generaţia care “la ora 5 sparge uşa” şi, într-adevăr, puţini lucrează peste program. Dar asta nu înseamnă că nu îi interesează, că nu înţeleg că rezultatele vin prin muncă susţinută. Pentru această generaţia, însă, adevărul e mai nuanţat:
– Ei pot să producă rezultate de oriunde şi oricând – deci nu sunt legaţi doar de orele prezente la birou
– Au o viaţă socială şi alte interese care le mobilează programul de după lucru (fapt mult mai puţin întâlnit cu generaţiile anterioare
– De fapt, acei Gen Y care suntmotivati – spun studiile – lucrează în medie 1,6 ore im plus pe zi, numai că acele ore nu se petrec sub ochii şefilor sau în sediile companiilor
Citeşte articolul integral pe HRmanageronline.ro