5 modalităţi prin care blocaţi dezvoltarea leadership-ului
Mi-a plăcut foarte mult un articol scris de Tim Sackett (un american cu experienţă de 20 de ani în HR, care în prezent conduce o firmă de recrutare din SUA) cu privire la greşelile pe care le facem din dorinţa de a dezvolta următoarea generaţie de lideri. Nu am cum să nu îl împărtăşesc cu voi, mai ales că ceea ce el spune chiar are sens. Sună cam aşa:
În HR ne place să credem că dezvoltăm angajaţii pentru a deveni următoarea generaţie de lideri. Doar că, de multe ori, acţiunile noastre spun o cu totul altă poveste.
Noi (HR-ii şi echipele de Leadership) facem şi spunem zilnic lucruri care împiedică oamenii să îşi atingă potenţialul maxim. Conştientizarea acestor comportamente reprezintă cheia în a ne asigura că nu suntem un obstacol în calea potenţialilor lideri.
Aşadar, iată cele 5 lucruri pe care probabil le faceţi pentru a bloca dezvoltarea leadership-ului în organizaţie:
1. Încercăm să reducem 100% din riscuri. Liderii trebuie să înţeleagă şi să experimenteze riscul. Face parte din procesul de creştere. Dacă nu le permitem niciodată viitorilor lideri să experimenteze riscul, vor eşua atunci când chiar se vor întâlni cu el, nu vor şti cum să facă faţă… ca să nu mai spunem că, evitând riscul, evită şi oportunităţi de business.
2. Nu le permitem angajaţilor să greşească. Sunt două aspecte aici. Primul, acela că primim recunoaştere generală pentru faptul că am salvat ziua. Eşti un erou! Al doilea, avem senzaţia că marii lideri nu le permit angajaţilor să greşească. Ne spunem nouă înşine că trebuie să îi lăsăm pe oameni să greşească pentru că eşecul este bun, dar nu ne putem abţine să nu intervenim atunci când eşecul e pe cale să se întample… sau se întâmplă.
3. Facem confuzie între ceea ce se aşteaptă şi ceea ce este într-adevăr măreţ. Cuvintele sunt atât de puternice. Este uşor să spui: „Te descuri minunat!” când de fapt, în lumea reală, ar trebui să spui „Faci exact lucrurile pentru care eşti plătit!”. Iar asta nu este „minunat”. Este ceva „aşteptat”. Nu poţi să îi mângâi pe toţi pe creştet şi să te aştepţi ca ei să devină minunaţi. Trebuie să ştie ce înseamnă „minunat” şi apoi să lăudaţi ceea ce este într-adevăr o realizare.
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.