Ce li se întâmplă persoanelor care merg la serviciu cu bicicleta
Studiile extind beneficiile acestei activități până la a merge cu bicicleta și la serviciu. Cercetătorii sunt de părere ca politicile prin care oamenii sunt încurajați să își lase mașinile acasă și să folosească bicicleta pot avea un impact foarte mare asupra stării de spirit.
Spre exemplu, rezultatele unui studiu american, publicat în 2014, demonstrează că mersul pe bicicletă zilnic are un impact pozitiv asupra stării de spirit a angajaţilor. Bicicliştii sunt mai bucuroşi decât cei care se deplasează cu maşina proprie şi cei care folosesc transportul în comun, susţine studiul american.
Cine merge la serviciu cu bicicleta este mai fericit decât cine alege să ajungă la birou cu maşina, arată și un studiu apărut în revista Preventive Medicine şi preluat nu demult de ediția franceză a publicației Huffington Post.
Desfăşurat pe circa 18.000 de englezi care locuiesc la periferie, studiul demonstrează importanţa mersului pe jos şi pe bicicletă atât pentru corp, cât şi pentru sănătatea psihică. Participanţii au răspuns la întrebări despre o perioadă de cel puţin trei ani consecutivi din viaţă, între 1991 şi 2009. Cercetătorii de la University of East Anglia au dorit să afle dacă subiecţii s-au simţit inutili, nefericiţi, dacă dorm prost, etc, iar pe baza răspunsurilor, au acordat fiecărui participant un scor pentru starea de bine.
Și alți factori
Rezultatele au indicat că persoanele care mergeau la serviciu cu maşina erau cu 13% mai susceptibile să se simtă sub presiune şi incapabile să se concentreze faţă de cele care mergeau pe jos sau cu bicicleta la locul de muncă.
Pentru ca rezultatele să fie relevante, cercetătorii au luat în considerare şi alţi factori care influenţează în general starea de bine – cum ar fi veniturile, sănătatea sau existenţa copiilor, însă aceştia nu au schimbat cu nimic concluziile. De altfel, aşa cum subliniază BBC, cei care au schimbat la un moment dat mijlocul de transport (trecând de la maşină la bicicletă sau la mersul pe jos) s-au simţit mai bine.
În New York un număr tot mai mare de oameni au adoptat deja naveta pe două roţi, iar obiceiuri similare au prins deja rădăcini în oraşe precum Londra, Paris, Melbourne, Boston şi Washington. Pot bicicletele să facă trecerea de la exerciţiul fizic pe care îl facem pe două roţi la viaţa de birou?
Specialiștii din lumea medicală spun că da, recomandând folosirea bicicletei la un nivel mai ridicat decât cel de relaxare sau de slăbire. Cu alte cuvinte, dacă ne folosim bicicleta pentru a merge la muncă, ori pentru a ne rezolva treburile de peste zi, pedalând dintr-o parte într-alta a oraşului, vom avea o viaţă lungă şi frumoasă, susţin aceştia. Nu în ultimul rând, pe bicicletă avem avantajul de a nu petrece prea mult timp blocați între maşini şi de a merge pe rute mai puţin circulate şi mai ferite de agitaţia din trafic. Cea mai bună parte este că, în timp ce doar 10% din populația lumii își permite o mașină, aproape 80% își pot cumpăra o bicicletă.
O economie
Mai mult, un sondaj realizat în Australia arată că transportul reprezintă 15,5% din cheltuielile unei familii, după mâncare (18,2%). Pentru a funcționa, o mașină va taxa o familie cu 55 de cenți pe kilometru. În comparație, costul cumpărării și întreținerii unei biciclete este în jur de 1% din costul cumpărării și întreținerii unei mașini. Australienii au mai aflat că mersul pe bicicletă câte 10 kilometri spre serviciu, în fiecare zi, va însemna o economie de 1.700 de dolari pe an din banii pentru transport. Iar parcarea bicicletelor este gratuită, față de cea a mașinilor.
De asemenea, specialiștii de la Universitatea din Bristol sunt de părere că șeful va aprecia ceea ce face ciclismul în privința eficienței tale la locul de muncă. Un studiu pe 200 de oameni, făcut de către speciliștii menționați a scos la iveală faptul că angajații care mergeau pe bicicletă înainte de lucru și-au îmbunătățit capacitatea de muncă și au avut o motivație mai mare fiind mai capabili să facă față stresului. Studiul a raportat și că angajații care au facut sport s-au simțit mai eficienți, au luat mai puține pauze și li s-a părut mai simplu să își termine sarcinile la timp.