Cum construiește echilibrul muncă – familie o mamă care lucrează de acasă
Tendința „mame-antreprenor” este prezentă și în România, unde este vorba de regulă de profesii liberale, artă și creație de obiecte de tot felul, vânzări online, dar și coaching sau training. (Mai multe despre ce fac ele puteți afla pe site-ul Work At Home Moms Romania.) Cum împaci însă activitatea de antreprenor cu creșterea copilului, cea mai serioasă meserie din lume? Publicația online Entrepreneur a făcut o listă de sfaturi, adunate de la ceea ce ei au numit „mompreneurs”.
Fii pasionată
Erin Schulz, mamă a doi copii, vinde online produse proteice pentru mame și copii încă dinaintea primei nașteri. Răul de sarcină a determinat-o să creeze propriul shake de proteine, Mommi 3-în-1, primul produs complet pentru gravide de acest tip. Sfatul ei pentru mamele-antreprenor este să pună pasiune în ceea ce fac: „Viața e prea scurtă ca să îți petreci timpul alergând după salariul lunar, mai ales dacă munca ta te duce departe de copii și familie. Dacă iubești ceea ce faci, îți va fi mai ușor să ai o viață echilibrată”, spune Erin.
Luptă!
Și ea mamă a doi copii, Cori Kahler a îmbinat pasiunea pentru rujuri cu ideea de business propriu, lansând un salon de frumusețe în Utah. Succesul afacerii sale s-a transformat în premii naționale pentru excelență, timp în care și-a făcut și meseria de mamă. Asta i-a dat curaj să meargă mai departe și să lupte pe cele două planuri majore ale vieții sale. „Femeile trebuie să lupte mai mult, să muncească mai din greu, să dea dovada că sunt o adevărată sursă de energie la locul de muncă”, subliniază ea.
Separă familia de muncă
Jessica Kettle a devenit fotograf de nunți pentru că pasiunea de a imortaliza imagini era nestăvilită după nașterea primului său copil (are trei acum). A fost inițial un hobby, apoi o activitate plătită cu 40 de dolari / sesiune, iar azi câștigă între 2000 și 8000 de dolari per eveniment. Nu s-a oprit aici; pe lângă cele 20-30 de nunți pe care le fotografiază de-a lungul unui an, a creat și proiecte editoriale pe același domeniu. Reamintim: are trei copii. Iar sfatul său este să separăm timpul de lucru de timpul alocat familiei, pentru că asta o ajută să fie productivă și să se concentreze pe ceea ce face, orice ar face, în loc să se disipeze în prea multe direcții deodată.
Profită de moment
Kimberly Pratt trăiește în California și are patru băieți, născuți în decurs de cinci ani. Asta i-a ocupat tot timpul, așa că a fost nevoită să fie creativă în creșterea lor, creând o bavețică la care se pot atașa jucării, suzete sau chiar biberoane mici, astfel încât copilul să aibă acces la ele fără ajutorul părintelui. A reușit să extindă afacerea în decurs de un an, iar sfatul ei este: „Fii deschis către oportunități și către ideea de a aborda oameni despre care crezi că nu te-ar băga în seamă. Sunt copleșită uneori de cât ajutor pot primi în mod neașteptat.”
Trăiește-ți visul
Afacerea lui Erin Hooley a pornit de la obiectele pe care le crea în propria bucătărie pentru a-și plăti creditul accesat pentru studiile la universitate. În 2010, site-ul de produse hand-made îi aducea 10.000 de dolari, pentru ca în prima jumătate a lui 2015 să ajungă la nu mai puțin de 600.000 de dolari. Și asta în timp ce Erin își crește cei șase copii. A creat totodată un sistem care le permite și altor mame să muncească în timp ce își cresc copiii: angajatele sale vin la serviciu cu cei mici, care se joacă în locul special amenajat pentru ei. „Cred în ideea că poți cu adevărat să împaci aceste două activități! Simt cu adevărat că îmi trăiesc visul de a munci de acasă și de a-mi crește în același timp copiii și sper să fiu o sursă de inspirație și pentru alții”, spune Erin.
Ia-ți ajutoare
Whitney Lundeen este creatoarea unui brand de rochii pentru mame, pornit de la ideea că aceste haine trebuie să fie rezistente, confortabile și frumoase, dar și ușor de întreținut. Și ea lucra în propria bucătărie primele modele; de la primele 100 de rochii vândute, după doar doi ani, a ajuns la primul milion de dolari în vânzări, cu peste 10.000 de rochii. Sfatul ei: „Angajează pe cineva care să vină să te ajute cu copiii, curățenia și gătitul, pentru că e greu să fii creativ și cu mintea limpede atunci când ai atâtea de făcut acasă. Și nu te simți vinovată pentru că soliciți acest ajutor!”
Caută-le pe femeile care fac același lucru ca tine
Amber Lont conduce nu una, ci două afaceri: una de consultanță și una de recondiționare de mobilă. Are aceeași abilitate de a-și crește copiii și de a conduce ambele firme deodată; cu toate că spune că stilul ei de viață e haotic (și creativ totodată), îi place și nu ar renunța la el. Cel mai important sfat pe care îl dă este ca mamele-antreprenor să se apropie de alte femei ca ele, să comunice, să facă schimb de experiențe și să se susțină reciproc în caz de nevoie.
Fă-ți timp pentru tine
Miranda Marquit este jurnalist freelance de zece ani. Având acest beneficiu al independenței și flexibilității față de ideea unui birou între patru pereți, se bucură cât poate de libertatea de a merge oriunde împreună cu fiul său de 12 ani. Sfatul ei este să nu uităm de timpul pe care îl datorăm propriei persoane, și asta se referă inclusiv la exerciții fizice, somn cât e nevoie, timp pentru relaxare. Măcar 30 de minute pe zi, trebuie să faci lucruri pentru tine, spune Miranda: „Ajută. Te face mai fericită și reduce stresul.”